София. Ако продължаваме с това темпо, след 5 години всички желаещи ще бъдат ваксинирани. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. Според него логистиката е най-големият проблем в нашите географски ширини.

„Можете да разкарате 1000 ваксини из страната с един микробус за кренвирши, но когато става дума да бъдат имунизирани всеки ден по 10 000 души става малко по-различно, особено в малките центрове и населени места. Нека да не забравяме, че и много скоро след ваксинирането на първите хора, държавата вече ще трябва да ваксинира не по 10 000 например, а по 20 000 на ден, защото ще реимунизациите. За нищо на света не трябва да се заобикалят правилата и реимунизацията трябва да си извърши в оказаните срокове. Тогава може да се каже дали ваксината е ефикасна, или не“, обясни той.

Според проф. Андрей Чорбанов първият етап и призивите за ваксинацията доста повече приличат на шоупрограма. Не би следвало държавите да извършват тази пропаганда и този тип стимулиране на населението при положение, че в случая имунизирането е доброволна акция. Казвайки, че ваксинираните трябва да спазват мерките, самите власти явно се съмняват в ефикасността на ваксината, добави той.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови