София. Заради скока в новорегистрираните случаи на COVID-19, няколко областни щаба се събраха днес, за да обсъдят затягане на противоепидемичните мерки на локално ниво. Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов посети Бургас, за да се срещне с управителите на лечебни заведения в града. Пред журналисти той обясни, че се започва със затягане на локални мерки, за да има справедливост.

„Има области, където заболеваемостта е под 50 на 100 000 души на 14 дни. Има и области, където тя е над 500 на 100 000 за 14 дни. Това означава, че ако се вземат мерки на национално ниво на настоящия етап, няма да има тази справедливост, каквато искаме да получат хората навсякъде в страната. Започваме с локални мерки – идеята е да ограничим разпространението на епидемията в областите, където тя е в изключително заплашителни размери и след като това даде ефект, продължаваме по начина, по който сме започнали. Ако преценим, че ситуацията се влошава, мерките могат да бъдат предприети и на национално ниво. Няма мярка, която да се поколебаем да наложим, ако залогът са животът и здравето на хората“, подчерта здравният министър.

По-късно Ангелов издаде и заповед за забрана на износа на миорелаксанти и на нискомолекулярни хепарини.

Областният щаб в Благоевград реши да се въведе частичен локдаун. Ще бъдат затворени МОЛ-ове, кина, театри, фитнес зали и школи. Учениците от 5. до 12. клас в Благоевградско ще преминат към дистанционна форма на обучение. Заведенията остават отворени, но ще са с вечерен час до 22.00 ч.

В Бургас от петък затварят молове и фитнес зали, а учениците от 5 до 12 клас в цялата област преминават към онлайн обучение за две седмици. Носенето на маски на открито ще е задължително, а масовите мероприятия на открито и закрито ще бъдат ограничени.

От петък учениците от 5. до 12. клас в София преминават към онлайн форма на обучение, а заведенията ще работят до 22.00 ч.. При продължаващ ръст на заболеваемостта, големите търговски центрове и фитнес залите в столицата също ще преустановят дейността си.
Софийският оперативен щаб предложи на министъра на образованието да измести датите за ученически състезания и олимпиади, които са планирани за март, в това число и пролетните математически състезания в края на месеца. В домовете за социални услуги на територията на Столична община са забранени посещенията на външни лица. Преустановява се и провеждането на организирани екскурзии, фестивали и събори, при които се планира събиране на голям брой хора на открито.

Мерките срещу COVID-19 бяха затегнати и в Плевен. От 15-и до 26 март се спират присъствените учебни занятия за учениците от 5 до 12 клас. Затварят се МОЛ-ове, фитнеси, театри, кина и се забраняват масовите прояви. Заведенията ще работят с ограничено време до 22.00 ч.

Аналогични допълнителни мерки бяха приети и от областните щабове във Враца, Шумен и Варна.

От СБЗ и БАЗ реагираха почти мигновено и заявиха, че не намират логика в решенията, които удрят първо ресторантьорския бранш. Те се обявиха против „целенасочените опити за съсипване на бизнеса“.
„Беше обявено, че се намалява работното време на нашите обекти в София, Бургас, Благоевград и Плевен също обявиха вечерен час за работа на заведенията до 22.00 ч. В трите града затварят МОЛ-овете, което значи и заведенията в тях. От днес за утре! Считаме подобни решения за популистки и симулиране на дейност. Не виждаме логика в намаляването на работното време и отказваме да приемем подобна неоснователна санкция“, посочват от СБЗ и БАЗ в позицията си.

Според бранша предприемането на подобни мерки е откровен удар върху бизнеса, борещ се да оцелее в тази тежка ситуация.
„Още повече, че локалният подход изключва всякаква държавна помощ”, допълват от СБЗ и БАЗ.

От бранша подчертават, че сегашните мерки се спазват, а допълнителни рестрикции ще доведат до масово неспазване на работното време.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови