София. От понеделник до четвъртък ще могат да се ваксинират само хората над 60-годишна възраст и с тежки хронични заболявания. В останалите дни: петък, събота и неделя, ваксинацията ще продължи, както и досега – по реда на записване. Това обяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Според него до момента планът за ваксинация е бил объркан. Той няколкократно подчерта, че приоритет трябва да са възрастните хора и тези с хронични заболявания, тъй като точно в тези групи се наблюдава по-висока смъртност от COVID-19.

„Този режим за ваксинация е предвиден за два месеца. Надявам се в рамките на тези 2 месеца да успеем да ваксинираме тази рискова група. Това е решаващо за успеха срещу епидемията“, посочи д-р Стойчо Кацаров.

Той увери, че РЗИ ще осигурят доставката на ваксини до всички лични лекари, за да не се стига до бой за тях.

„Ще бъдат доставени до местата, където те работят. Ще се организират мобилни групи за хора, които са неподвижни и се намират далеч, и по тази причина не са били ваксинирани до този момент. Съдействие в процеса ще окажат МВР, МТСП, областните управители, кметовете на общините и здравните медиатори“, допълни той.

Здравният министър в кабинета „Борисов“ 3 проф. д-р Костадин Ангелов критикува решението на Кацаров. Според него по този начин ще се компрометира темпът на ваксинация, а България ще се отдалечи от достигането на колективен имунитет.

“Над половин милион са ваксинираните български граждани над 60-годишна възраст. Това е близо половината от ваксинираните до момента. Те не са 20 % и това е неистина. Така че това, което ме притеснява, е, че заповедта, която днес е издадена, сериозно ще компрометира темпото, което беше по силата на ваксинациите, и ще ни отдалечи от колективния имунитет, към който той даде заявка, че се стреми”, допълни Ангелов.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови