От пубертета до менопаузата, а и след това, жените стъпват на пръсти в непрекъснато променящ се танц с техните хормони. Понякога хормоните могат да ви накарат да се чувствате отвратително, но вие не сте безсилни. Просто трябва да смените няколко танцови стъпки.

Променящият се танц на хормоните... Как да го овладеете?
 © iStock.com

Защо хормоните танцуват?

Нарушената хомеостаза на хормоните много често предизвиква симптоми на предменструален синдром (ПМС), пременопауза и менопауза, а естрогенът може да бъде напорист танцов партньор.

Поддържането на балансиран ритъм се усложнява, тъй като съществуват както екзогенни (извън тялото), така и ендогенни (вътре в тялото) форми на естроген.

 

Първа стъпка

Екзогенните естрогени (наречени ксеноестрогени) са чужди химикали, които са структурно подобни на естрогена и могат да се свързват с рецепторните места. Ксеноестрогените имитират ефектите на естествените естрогени с потенциално опасни резултати. Примерите за ксеноестрогени включват пластмаси, пестициди, както и фталати и парабени в продуктите за грижа за тялото.

Балансирайте нивата си на естроген, като намалите излагането си на ксеноестрогени, предпочитайте органични храни и натурални продукти за грижа за тялото.

 

Втора стъпка

Сега нека разгледаме как вашият собствен естроген танцува. След като свърши работата си, естрогенът се метаболизира от черния дроб.
Във фаза 1 отработените естрогени (и токсини) стават леко разтворими във вода за по-лесно елиминиране. В този момент някои метаболити са по-токсични. Токсичността се адресира във фаза 2, когато ензимите се свързват с метаболитите. Ако няма достатъчни ензими, токсичните метаболити от фаза 1 се задържат.
Във фаза 2 може да се образува и токсичен 16-алфа хидроксиестрон, свързан с рак на гърдата.

За да насърчите елиминирането на токсичните метаболити на естрогена, трябва да осигурите надежден поток от хранителни вещества, поддържащи фаза 2.

Хормонална хармония

Кръстоцветните зеленчуци (броколи, зеле, кейл) са богати източници на съдържащи сяра съединения, известни като глюкозинолати. По време на разграждането глюкозинолатите произвеждат индол-3-карбинол (I3C), който спира преобразуването на естроген в неговата токсична форма и може да намали риска от хормонозависим рак. В стомаха I3C молекулите генерират 3,3’-дииндолилметан (DIM). Както I3C, така и DIM индуцират всяка фаза на детоксикация, за да помогнат за елиминирането на токсините и естрогените.


ВИЖТЕ ОЩЕ: Къдраво зеле Кейл – защо е толкова полезно?

Къдраво зеле Кейл – защо е толкова полезно?

 

Сулфорафанът е друг глюкозинолат в кръстоцветните зеленчуци, който помага за защита на клетките на гърдата. Други хранителни вещества, важни за фаза 2, се намират в екстракта от зелен чай, куркумин и розмарин.

 

Облекчаване на симптомите

Адекватният дневен прием на витамини и минерали помага за предотвратяване и облекчаване на симптомите на ПМС.

  • Цинк. Изследванията показват, че страдащите от ПМС са по-склонни да имат ниски нива на този минерал и че симптомите се облекчават, ако се приемат добавки с цинк.
  • Магнезий и витамин В6. Когато се приемат заедно, магнезият и витамин В6 помагат за намаляване на симптомите на ПМС, включително раздразнителност, болка в гърдите, дискомфорт в корема, главоболие и мускулна болка.
  • Калций. Допълнителният калций може да помогне за облекчаване на свързаните с ПМС симптоми, засягащи настроението.
  • Аврамово дърво. (Vitex agnuscastus) Тази билка е добре проучена и е показана за лечение на ПМС, хормонално акне и оплаквания, свързани с менопаузата.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови