София. Продължава имунизацията срещу COVID-19 на хората на първа линия. Стана ясно, че няма данни към настоящия момент някой от ваксинираните да е проявил странична реакция.
В свое телевизионно участие председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски коментира, че е бил длъжен да се ваксинира, защото е трябвало да се даде пример какъв е изходът от пандемията. Той отчете, че 80 души вчера са били ваксинирани във ВМА и след ваксината не са установени алергични реакции. “Повечето, с които се чух нямат никакви оплаквания. Нямаме алергични реакции, които доста често се коментираха и които са нормални при какъвто и да е препарат и медикамент”, каза ген.-майор Мутафчийски.
Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че спасението на България и на Европа минава през ваксинирането. Той прогнозира, че ваксината ще стане като санирането и че в началото ще минават емисари да плашат хората, после ще видят колко е хубаво. “Като анализ на резултата. Мерките са навременни, много точни, максимално щадящи свободата, правата на хората, движението им. Резултатите и на смъртността и на заболявоемостта спаднаха”, коментира премиерът. Той отчете, че и натискът върху интензивните отделения е спаднал. По думите му лекарите все повече ще обясняват на хората, ще дойдат различни ваксини. “Дотогава тези, които са 70-80 хил. ще бъдат поставени на хората на първа линия”, каза още Борисов. Според него в началото всеки се пита нужно ли е или не. “Даже с Мангъров говорих, той ще се ваксинира, ако не се е ваксинирал. Него го ваксинирайте публично, защото ми каза, че е 100 % за ваксинирането”, допълни още министър-председателят.
Изказването на премиера по адрес на доц. Атанас Мангъров предизвика недоволството на лидера на АБВ Румен Петков. Той коментира, че няма да сполучи мутренският натиск доц. Мангъров да се ваксинира публично и задължително
В Александровска болница бяха ваксинирани лекари, медицински сестри и санитари. Днес започна имунизацията на медици в Смолян, Русе и Шумен.
40 флакона от ваксината срещу COVID – 19 получиха в Благоевградска област. Ваксините срещу COVID – 19 бяха разпределени между четирите болници в Благоевградска област. Директорът на РЗИ д-р Веселка Мончева заяви, че много са желаещите в Благоевградска област, които искат да си поставят ваксини. „Масовата ваксинация при нас ще започне след 15 януари 2021 година, когато ще получим още дози от ваксината срещу COVID – 19. До края на тази календарна година няма да имаме повече доставки“, каза още д-р Мончева.
Първият ваксиниран в Благоевград бе директорът на МБАЛ д-р Огнян Митев. Той заяви, че ваксината е единственият начин да пресечем коронавируса. „Само чрез ваксината ще се върнем към нормалния начин на живот. Добре знаем всички, че за почти една година, пострадаха много отрасли от нашия живот – икономика, здравеопазване, всичко. Технологиите са много напред, разчитаме на тези ваксини, защото са направени от професионалисти. В този дух са правени много ваксини. Аз лично се надявам, че това е една добра ваксина“, каза още д-р Митев.
Започна имунизацията срещу COVID-19 в Добрич. Първата ваксина бе поставена тази сутрин в 8.30 часа в имунизационния кабинет в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Добрич. Директорът на РЗИ – Добрич д-р Светла Ангелова коментира, че за областта има предвидени ваксини за 130 медицински лица. „Още в края на месеца беше направена организацията. Вчера препотвърдихме с колегите, които са изявили желание да бъдат от първите имунизирани. Тъй като са малко хората, само 130 човека, и тъй като за ваксината, тя вече е извадена от фризера и като броим от вчерашния ден пет дни, не са много дните. Разпределили сме в два имунизационни кабинети да се случат нещата – при нас в РЗИ и в Многопрофилната болница. И през двата кабинета ще минават медици, които са от различните лечебни заведения на територията на областта, с приоритет естествено са двете лечебни заведения, в които има COVID отделения“, каза д-р Ангелова.
Тя допълни, че днес през имунизационния кабинет на РЗИ ще преминат 20 медици, а през кабинета на болницата – 25. В следващите четири дни двата имунизационни кабинети в Добрич ще продължат да работят. Има изготвен график и всички медици, които са заявили желание и са потвърдили, ще бъдат поканени със съответния час да посетят кабинетите за имунизация
Продължава имунизирането на медицински лица срещу COVID-19 в Бургас. Пунктовете, където се извършва ваксинирането, са общо 7, 6 от които са на територията на град Бургас. Те са в сградата на Регионалната здравна инспекция, в УМБАЛ – Бургас, в Комплексния онкологичен център, в МБАЛ – Карнобат и в три частни лечебни заведения. Общо 250 медицински лица обхваща изготвения имунизационен график за региона. В УМБАЛ – Бургас ваксина трябва да бъде поставена на общо 75 медицински лица. Във вчерашния ден процедурата е била извършена на 25 от тях. Днес и утре ще бъдат имунизирани останалите лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на Бърза помощ. В Комплексния онкологичен център предвиденият брой медицнски лица, които трябва да бъдат имунизирани, е 25. Вчера процедурата преминаха 15 от тях. Днес ще бъдат имунизирани още петима – две медицински сестри и трима лекари. Утре ще бъдат ваксинирани и останалите пет медицински лица. Процедурата се извършва и в останалите обособени пунктове.
Първите ваксини срещу COVID-19 пристигнаха и в област Велико Търново. Те бяха доставени в Регионалната здравна инспекция в града. От там те бяха разпределени към болниците, в които ще се прави имунизацията. Ваксините бяха приети от областния управител проф. Любомира Попова и директора на РЗИ д-р Евгения Недева. В областта са разкрити общо седем имунизационни кабинета.
От Велико Търново в Русе пристигнаха първите 40 флакона от ваксината срещу COVID-19. Те бяха докарани от автомобил на Регионалната здравна инспекция, придружаван от полицейски ескорт, като всичко необходимо относно ненарушаването на хладилната верига също беше спазено. Ваксините, които ще стигнат за общо 200 лекари, медицински сестри, санитари и друг здравен персонал на първа линия, бяха посрещнати лично от областния управител Галин Григоров и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова. До момента желание да се ваксинират са заявили 1202 медицински лица в Русе.
В града бяха ваксинирани петима лекари. Първото лечебно заведение, в което се състоя ваксинацията, е Университетска болница „Медика Русе“, а първият лекар, който се ваксинира там, бе председателят на Управителния съвет на Районната лекарска колегия към Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов. След него ваксина бе поставена на кардиолозите д-р Цоню Стефанов и д-р Панайот Панайотов, на акушер-гинеколога д-р Венцислав Несторов от Университетска болница „Медика Русе“ и на д-р Петя Несторова, работеща в Центъра за психично здраве.
Към момента в Русе са разкрити кабинети за ваксинация във всяка от четирите болници, където се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция. Предстои разкриването на още два – в ДКЦ-1 и втори кабинет в Университетска болница „Медика Русе“. Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова съобщи на брифинг, че впоследствие манипулацията ще се извършва и от общопрактикуващите лекари. Тя заяви още, че тя също ще се ваксинира, но няма да е сред първите 200 медици, които ще получат доза от ваксината.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови