Всички знаят, че при хранене се нарушава киселинно-алкалния баланс в устата, което може да доведе до зъбен кариес. Това е така, защото плаката, която поврежда зъбите и венците, всъщност се образува точно по време на хранене.
Дребните частици от храната, които се настаняват между зъбите, на свой ред допринасят за растежа на опасни бактерии. Ето защо, добре е да изплакнете устата си с хладка вода след като приключите с яденето, както и да почистите внимателно между зъбите с конец. Ако това е невъзможно, тогава може да добавите такива продукти към вашия обяд или вечеря, които ще помогнат да почистите зъбите си и без помощта на четката за зъби.

Ябълки
Тяхната текстура на практика действа като четка за зъби, като премахва плаката и остатъците от храна. Също така, високата киселинност на този плод убива бактериите, които причиняват болести и допринасят за лошия дъх.

Моркови
Твърдите моркови почистват зъбите чудесно, благодарение на плътността си, а също така стимулират слюнкоотделянето, което от своя страна измива плаката от венците и зъбите.

Листни зеленчуци
Зелената салата също може да почисти зъбите, защото фибрите, на които са богати зеленчуци като спанак, зеле, маруля и други, спомагат за неутрализиране на плаката, а калцият и витамините от група В, помагат за укрепването на зъбите и защитата на венците.

Сирене
Въпреки, че сиренето е меко и трудно би могло да почисти зъбите от плака, но редовната му консумация ще помогне да се предотврати увреждането на зъбите и дори ще минимализира риска от появата на кариес. Този е фект е благодарение на протеиновия казеин, който укрепва зъбния емайл и неутрализира действието на вредната киселина, причинител на зъбния кариес.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *