София. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира, че през целия февруари ще се наблюдава постепенно покачване на заболяемостта от COVID-19.По думите му съществуват две перспективи – за сравнително бавно повишаване на случаите или за значителен ръст на новозаболелите и запълване на болниците – нещо, на което станахме свидетели през ноември 2020 г. По последни данни по 14-дневна заболяемост България се нарежда на 26-о място в ЕС и на 6-то място на Балканския полуостров. 14-дневната смъртност е 9,9 души на 100 хиляди, което ни отрежда 13-то място в ЕС. Осем области в страната попадат в червената зона. Кюстендил е с най-висока заболяемост, а с най-ниска е Търговище с 31,6 на 100 хиляди. София-град отново се върна в червената зона заради ръста на новооткритите случаи. По информацията на здравните власти България е в най-светлата зона на Европа заедно с Гърция, Финландия, Норвегия и Исландия. Към момента в страната са доставени 94 920 дози ваксина от двата вида. Общо са приложени 50 124 дози като с две дози са обхванати 16 433 лица. По втора фаза до вчера са обхванати над 1400 учители.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че вследствие на предприетите противоепидемични мерки се отчитат добри резултати, които могат да вдъхват разумна доза оптимизъм. Въпреки това, той предупреди, че не бива да се проявява лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Ангелов добави, че здравната система трябва да бъде готова за трета вълна от коронавирус. „Призовавам българските граждани към разум и към спокойствие. Да бъдат спокойни, че всички ние мислим и осъзнаваме отговорността, която сме поели. Има известно раздвижване в столицата. Именно за това на 12-часова база следим всяко едно число. Анализираме всяка една тенденция и във всеки един момент сме готови да предприемем необходимото действие ако се наложи“, подчерта министърът.

Председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски призова медицинските директори да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква. Той заяви, че това, че са разрешени различни неща, не значи, че са безопасни. „Никога не съм казвал, че фитнесите са безопасни. Те са най-опасното място. Валят огромен брой сигнали от граждани, които са стъписани от случващото се в зимните курорти и моловете. Това е отговорност както на съдържателите на хотели и съоръжения, така и на съдържателите на моловете и магазините, че не могат да се надвишава определен брой посетители и те трябва да спазват определените мерки – маските да се носят правилно, да се движат в коридори“, поясни той.
На брифинга се коментира и разхлабването на мерките. „В ресторантьорския бранш са 400 хиляди български граждани, но не страдат в момента 400 хиляди български граждани. Страдат 7 милиона човеци. Страдаме всички ние, всички вие. Мерките, които предприемаме, са здравни мерки. Те имат цел да предпазят живота и здравето на хората и ние ще продължим да ги прилагаме. Да, ресторантите са потърпевши. Затова се опитваме с икономически мерки да компенсираме техните загуби“, каза Ангелов. Министърът добави, че са отворили фитнесите с ясното съзнание, че когато са отворени, там ще влязат около 10 – 20 души и те ще бъдат подложени на риск. „Ако отворим всички ресторанти, вие сами направете сметката колко хора ще влязат ресторантите и какъв ще бъде рискът за цялото българско общество и дали цената, която ще платим с новозаболели и загинали, ще бъде справедлива“, подчерта министърът.

Проф. Костадин Ангелов съобщи, че не смята да забранява поставянето на ваксината на „АстраЗенека“ за хората над 55 години. По думите му преди да започне ваксинацията с тази ваксина, ще излязат с конкретни указания, тъй като в момента продължават експертните обсъждания.

Стана ясно също, така че преди средата на годината ще бъде одобрена първата антигенна ваксина на „Новавакс“.

Теодора ПАТРОНОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови