Минералите и витамините, които се съдържат в човешкия организъм в малки количества, играят съществена роля за здравето. Проверете, дали ви липсват магнезий, желязо, калций и витамин Д.

ПРОВЕРЕТЕ: Липсва ли ви магнезий, желязо, калций и витамин Д
 © iStock.com

 

Лекарите не са много доволни от съвременния начин на хранене, който прекалено често включва готови индустриални храни. Полезните вещества в тях обикновено не задоволяват дневните нужди на организма. В резултат се появяват умора, стрес и различни заболявания.

 

Магнезий срещу стрес и депресия

Ролята на този минерал за нервното равновесие и за състоянието на мускулите отдавна е доказана. Той помага при умора, защото позволява превръщането на калориите в енергия, която се използва през целия ден. Магнезият има лек разхлабващ ефект, затова е подходящ и при запечен стомах. Той се отразява благоприятно върху имунната система и сърдечната дейност, преборва главоболието, свързано с предменструалния синдром.

Признаци, че има недостиг

Това се установява трудно чрез лабораторни условия. За лекаря е важно да поговори с пациента и да направи клиничен преглед. Някои признаци говорят за недостиг на магнезий:

Как да си набавим нужното количество?

 • Включете в менюто си пълнозърнести храни, банани, цитрусови плодове, твърди сирена, ядки, морски дарове.
 • Едновременно с тези храни консумирайте месни продукти /месо, риба, яйца/, тъй като те улесняват усвояването на магнезия.
 • Ограничете консумацията на преработени продукти, мазнини, алкохол и калций, които ограничават абсорбцията на магнезия от червата.
 • Пийте минерални води, богати на магнезий.
 • Взимайте хранителни добавки, ако чувствате умора и раздразнителност. За предпочитане е комбинацията от магнезий с витамин В6.

Колко магнезий ни трябва?

При жените дневните нужди са 360 мг, а при мъжете – 420 мг.
Бременните и кърмещите жени, спортистите, възрастните хора, тези, които са на диета или приемат редовно разхлабителни, диуретични лекарства и антибиотици, имат нужда от повишени количества магнезий.
По генетични причини 18% от хората не усвояват добре магнезия и следователно им е нужно да го взимат п од формата на хранителни добавки.

 • Какво още трябва да знаете за магнезия?

6 симптома на магнезиев дефицит 

Магнезиево олио – най-добрият източник на магнезий

Магнезий – най-важният “женски” минерал 

 

Желязо за отлична форма

Недостигът на желязо намалява физическите сили на човека, защото то е необходимо за образуването на червените кръвни клетки и за пренасянето на кислорода в организма. То участва и в производството на невротрансмитера допамин, поради което се стига до непостоянно настроение и спад в интелектуалните възможности. Желязото е важно за правилното функциониране на имунната система.

Признаци, че има недостиг

 • Виене на свят, главоболие, чести инфекции уши-нос-гърло, ускорено сърцебиене.
 • Умора, блед тен, косопад.
 • ОЩЕ: Липсва ли ми желязо?

Как да си набавим нужното количество?

 • Консумирайте месо три-четири пъти седмично, особено червено месо и черен дроб.
 • Включете в менюто си морски дарове, яйца, спанак, леща и пълнозърнести храни.
 • Комбинирайте тези продукти с храни, богати на витамин С за по-добро усвояване на желязото – червени чушки, домати, цитрусови плодове, киви.
 • Ограничете кафето и чая, които могат да намалят усвояването на желязото с цели 70%. Консумирайте тези напитки два часа преди или след основните хранения.

Само лекарят може да определи дали се нуждаете от допълнителен прием, след като се направят кръвни изследвания. Излишъкът от желязо може да е опасен за здравето.

 

Калций и витамин Д за костите и зъбите

Пръв помощник на костите и зъбите, калцият участва също в работата на мускулите и в коагулирането на кръвта. Но без витамин Д той не може да изпълни ролята си за костите. Този ценен витамин увеличава капацитета на червата да усвояват калция и фосфора.

 

Признаци, че има недостиг

Остеопорозата и проблемите със зъбите говорят за недостиг на калций и витамин Д, но за проявата на техните симптоми е необходимо време, докато недостигът от магнезий и желязо се забелязва бързо.

 

Как да си набавим нужното количество?

 • Консумирайте три млечни продукта на ден. Най-много калций има в твърдите сирена. Включете в менюто си също морски дарове, жълтък, ядки, соя, фасул, магданоз, зеле.
 • Ограничете солта, защото тя увеличава отделянето на калция чрез урината.
 • Проверявайте състава на минералните води и изберете тези, в които има повече калций.
 • Витамин Д има в мазните риби – скумрия, сардина, сьомга, както и в яйцата и гъбите.

Вижте кои са 10-те най-богати на калций храни, които не са мляко или млечни продукти.

 

Стойте на слънце поне 20 минути дневно, за да позволите на видатмин Д да се образува в кожата под въздействието на ултравиолетовите лъчи. След това витаминът се „складира” в черния дроб, мускулите и мастната тъкан, за да бъде използвана от организма според нуждите му по време на зимните месеци. Още по-добре е да се движите на слънчева светлина, защото при вертикално положение на тялото се упражнява натиск върху костите на краката и този натиск улеснява фиксирането на калция в костната тъкан.

 

Витамин Д предпазва от рак на гърдата

Скорошно изследване на френски учени, обхващащо 18 000 жени, сочи, че недостигът на калций не увеличава риска от рак на гърдата, но има връзка между недостига на витамин Д и заболяването.

При жените, които имат достатъчно витамин Д в кръвта над 27 мкг на литър, рискът е с 25% по –нисък, отколкото при тези с количество под 20 мкг на литър.

75% от жените страдат от недостиг на витамин Д.

Клиничните наблюдения сочат, че излекуването от рак на гърдата е по-лесно, когато нивото на витамин Д е достатъчно.
Обяснението е в свойствата на този витамин да възпира размножаването на клетките и да спъва процеса на ангиогенеза /формирането на кръвоносни съдове в туморното образувание, чрез които то се подхранва/.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови