Interactively aggregate interdependent functionalities with just in time synergy. Dramatically fashion process-centric materials for bleeding-edge paradigms. Distinctively orchestrate transparent leadership skills through enabled action items. Enthusiastically.

 

Безспорна е ролята на кърменето, както за детето, така и за майката. Това е най-естественият и лесен начин да се осигурят необходимите хранителни вещества, вода, адекватно наддаване на тегло, модулира се имунната система, осигурява пасивен имунитет и др. По отношение на майката – засилва се връзката майка-бебе, в ранния следродилен период – намалява се кървенето, стимулира се инволуцията на матката, а в дългосрочен план са отчетени намален риск за развитие на остеопороза и рак на гърдата и яйчниците. Кърменето, като процес изискава търпение, постоянство и подход. Във всеки един момент е възможно да се появят затруднения или бебето да откаже да суче. Най-важното е майката да запази спокойствие и да следва някои прости стъпки за справяне с проблема. При неуспех, винаги е необходима консултация със специалист в планов порядък.

Затрудненията могат да настъпят още в самото начало, при първите опити за кърмене

Още тогава, детето не захапва зърното, плаче и е раздразнително, изглежда сякаш не знае какво да прави, когато му предложите гърдата.

Съвети за справяне удома:

 1. Настанете се удобно, отпуснете се и говорете на бебето докато го кърмите. Опитайте да го стимулирате, като докосвате горната устна със зърното. След като отвори уста, поставите зърното до твърдото небце на кърмачето. 
 2. Около 25 % от децата предпочитат да се хранят с биберон, ако им е било предложено до 3-4та седмица. Има възможност, да се възстанови кърменето, но е необходима консултация със специалист по кърмене. Може да се наложи временно употреба на протектори за зърна. 
 3. Опитайте да накарате бебето да засуче вашия показалец, или биберон-залъгалка, за да свикне и след минутка го сменете със зърното. Преди всяко хранене е необходимо да измивате добре ръцете си със сапун и течяща вода.
 4. Изцедете ръчно малко количество кърма, за да усети аромата.
 5. Намалете налягането около ареолата, за да улесните засукването. С две ръце внимателно, притиснете гърдата, така че отока да се редуцира.
 6. Подходът кожа-до-кожа, може да подпомогне на кърмачето да се концентрира и да стимулира отделянето на кърмата. Поставете бебето до своето тяло, за да почувствате контакта около 15 до 20минута преди хранене.
 7. Ако горните съвети не помагат – изцеждайте кърмата. Продължете да изцеждате на всеки 2-3 часа, дори бебето да не засуква. Може да потопите върха на зърното в кърма, за да спомогнете да се ориентира.
 8. При липса на резултат до 3 дни е необходимо посещение при лекар.

Необходимо е да се оцени отказът от сукане, тъй като той може е свързан със заболяване у кърмачето. 
По телефона не е възможно да се прецени, ако има проблеми с размера и формата на зърното. 
Кърмачето винаги ще поеме храна от бутилка с охота, дори да е сукало до момента, поради разликата в потока. Предпочитанието на шише не се дължи на вкусовите разлики между кърмата и формулите за изкуствено хранене.

 Деца, които са били на естетвено хранене е възможно внезапно да откажат да сучат

Това често се случва около 3-4 месец. Възможно е да се дължи от една страна на майката заради:

 1. Хормонална промяна – ако е започнал менструакният цикъл. Това състояние е свързано с намаляване количеството на кърма.
 2. Употреба на нов сапун, препарат, аромат. Върнете се към познатите продукти.
 3. Стрес при майката.
 4. Прием на храна (чесън, яйца, бонбони, мента). Диетата влияе на кърмата до 8-12 часа.

Отстрана на кърмачето:

 1. Възможно е да има белези на заболяване – температура, раздразнителност, проблеми с изхождането. Необходима е консултация с лекар;.
 2. Появата на първи зъбки;
 3. Физиологични промени във вкуса и появата на интерес към друг вид храна в конкретни периоди (4-5 месец; 7месец; 9 или 12 месец)
 4. Предпочитание само към едната гърда. Това може да се дължи на проблем в другата.
 5. При по-големи деца може да е признак на отбиване.

Обикновено отказът от кърмене отминава. Необходимо е да се уточни причината, което невинаги е лесно.
Необходимо е детето да се храни и да приема течности, така че предложете шише.
Изцеждайте гърдите и съхранявайте правилно кърмата.
 

Библиография:

Breastefeeding Telephone Triage and Advice, Maya Bunik,MD; MSPH,FABM,FAAP; American Academy of Pediatrics

| Puls.bg

 

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *