Две причини могат да провокират депресия – наследствено предразположение към психични разстройства и стресова ситуация. Въз основа на това депресията обикновено се разделя на екзогенна (поради стресови фактори) и ендогенна (в зависимост от наследствеността).

Стресова депресия

Най-често се сблъскваме с екзогенната депресия, която стресът в ежедневието ни провокира. Всякакви стресови събития – както тъжни, така и радостни оказват твърде силно въздействие върху психиката и могат да причинят емоционална недостатъчност. И тъй като в живота на всеки съвременен човек има достатъчно стрес, депресията просто няма време да приключи, защото един стресов фактор се заменя с друг.

Наследствена депресия

Ендогенната депресия е по-трудна за лечение, тъй като човешкото тяло в тези случаи не реагира на елиминирането на стресовите фактори. Дори лекарства невинаги могат да намалят симптомите, така че в този случай нервната система се нуждае от повече внимание, за да бъде преодоляно неприятното състояние.

В идеалния случай, за да се отървете от депресията, първо следва да премахнете или поне да сведете до минимум всички стресови ситуации. Ако депресивното настроение се запази и интересът към живота не се възстанови, тогава трябва да подходите към проблема по-радикално. Често психотерапевтите препоръчват да се започне лечение на депресия не със специални психотропни лекарства, а с по-леки, растителни средства. За да премахнат раздразнителността, тревожността и депресията, фитотерапевтите и психолозите препоръчват молец, липа, глог и лайка. Тези билки имат лек, но забележим успокояващ ефект и помагат за стабилизиране на настроението ви.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови