София. С наближаването на парламентарните избори, политическите субекти се съсредоточиха върху въпросите по провеждането на вота в условията на COVID-19. Фокусът е и върху датата, която ще бъде най-удачна за провеждането им. Все още тя не е официализирана, но най-спряганата е 28 март. Във вторник президентът Радев стартира серия от консултации с изпълнителната власт, медицински специалисти и извънпарламентарни партии, за да бъдат чути предложенията на всички и вотът да се проведе безопасно, както и да се гарантира конституционното право на глас на всеки български гражданин. Държавният глава трябва да издаде указ, в който да стане ясен денят на изборите, до края на януари. Възможният времеви отрязък за провеждане на вота е от края на март до края на май. Преди да вземе решение, президентът Радев ще проведе срещи и с парламентарно представените партии. До момента президентът проведе консултации със здравните власти, медицински специалисти, ръководството на ЦИК, Обществения съвет към ЦИК и представители на извънпарламентарните партии ПП „Има такъв народ“, “Демократична България”, „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“, ПП „Възраждане“, „Републиканци за България“, ПП АБВ и ПП „МИР“. Румен Радев подчерта необходимостта от доверие на българите в честността на изборния процес. По думите му хората трябва да видят, че има механизми за предотвратяване на всякакви манипулации. Според държавния глава гласуване по пощата е напълно възможно при сериозна мобилизация на изпълнителната и законодателната власт. Президентът изказа и мнението, че ако вотът се проведе в два поредни дни, това би довело до недоверие в честността му. Според Румен Радев е добре до деня на изборите членовете на избирателните комисии, както и застъпниците и наблюдателите вече да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. По думите на президента изпълнителната власт е абдикирала целенасочено от въпроса с машините за гласуване. „Редно беше вече да има здравен протокол, който да бъде разгледан и обсъден и едновременно и да защитава здравето на всички участници в изборния процес, но и да не ограничава правата по закон на членове на СИК, на наблюдатели и застъпници така, че да имаме обективен изборен процес“, допълни държавният глава.
По думите му Президентската институция очаква да види и методиката за одитиране на машините, както и условията за тяхното съхранение, транспортиране и контрол.
Според вицепрезидента Илияна Йотова е безкрайно късно, ако здравният протокол за провеждане на изборите бъде издаден синхронно с указа на държавния глава. „Когато говорим за здравен протокол и за това, че час по-скоро трябва да знаем тези правила, този здравен протокол се отнася не само за деня на избора, а и за цялостната кампания – при какви условия ще се прави тя така, че българските граждани да могат да чуят предложенията на всички политически субекти, които ще участват в тези избори, и да направят своя информиран избор“, добави тя.
По думите ѝ предизборната кампания ще бъде прехвърлена почти изцяло в медийното пространство заради невъзможността за провеждане на традиционните срещи с избиратели.
По време на консултациите председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов се обяви за промени в Изборния кодекс. Като тревожно той отчете, че нямаме законодателна готовност и подзаконова нормативна уредба, която да регламентира провеждането на изборния процес. Друго притеснение на Цветанов е броенето на изборните резултати. Той подкрепи идеята за онлайн предаване на начина на броенето на бюлетините и оформянето на изборните протоколи. Цветанов поиска и двама членове на ЦИК да се посочват от извънпарламентарните партии чрез жребий. Друго предложение на партията е да се осигури възможност българите зад граница да гласуват по пощата. С цел прозрачна организация на изборния процес и намаляването на риска от манипулации на вота, той посочи като възможност директорите на Областните дирекции на МВР да бъдат разменени на ротационен принцип.
Според Цветанов времето в обществените медии: БНР и БНТ, за всички политически партии да бъде разчетено така, че да има равнопоставеност. Той допълни, че от партията нямат доверие на изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков. Председателят на „Републиканци за България“ подкрепи идеята за удължаване на изборния ден, но посочи като неприемливо гласуването да се проведе в два или три дни. По думите му това би могло да доведе до опорочаване на вота. Според Цветанов 28 март не е удачна дата за провеждане на изборите не от гледна точка на това, че партиите не са готови, а защото дотогава правителството няма да успее с организацията. Лидерът на ПП АБВ Румен Петков посочи като приемлива дата за провеждане на изборите 15-16 май.
„Може би доброто решение е стартиране на изборния процес на 15 май сутринта в 07.00. Прекратяване временно вечерта в 19.00. Подновяване на изборния процес на другата сутрин в 07.00. Прекратяване и окончателно приключване на изборния процес на обяд в 12.00, което ще даде възможност в светлата част на деня да приключи работата на секционните, районните и преди това общинските избирателни комисии и да не сме свидетели на нощно претоварване на секционните избирателни комисии и изборната администрация“, обясни той.
Петков изказа притеснения, че ГЕРБ и в частност Бойко Борисов ще се опитат да проведат изборите „по традиционен начин“: с купуване на гласове и принудителен административен и корпоративен вот. По думите му на първо място трябва да се мисли за здравето на българите. Председателят на ПП „МИР“ Симеон Славчев припомни ангажираността на партията с каузата за въвеждане на машинно гласуване, като подчерта, че това ще намали с много фалшификациите и манипулациите на вота. Той подкрепи идеята за задължителното видеонаблюдение в изборния процес. „Разликата е, че ние предлагаме да се въведе видеонаблюдение на целия изборен процес, не само на момента, в който се преброяват бюлетините“, допълни Славчев.
Според него хората, които са под карантина, трябва законово да се приравнят към тези с трайни увреждания, за да могат да дадат гласа си. Опция, по думите му, е те да гласуват по пощата. В интервю за бТВ президентът в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев даде положителна оценка на стартиралите консултации и коментира, че ако бе на мястото на Радев, за провеждане на изборите вероятно би избрал дата през април. Според Плевнелиев „агентът на Държавна сигурност Александър Маринов под прякор Майстора“ е поставил под съмнение датата на изборите.
„Когато Радев посочи датата 28 март, не е той човекът, който постави тази дата под съмнение, а шефът на неговия Стратегически съвет. Специално искам да обърна внимание, че държавният глава постоянно повтаря как ще измете мутрите от България: „Мутри, вън“. Същевременно тези, които създадоха мутрите: агентите на Държавна сигурност, са в Президентството навсякъде. Те са шефове на Стратегическия му съвет“, уточни той.
За БНР председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова съобщи, че от партията са готови със законопроект, който да даде възможност за гласуване на лицата, които са поставени под карантина или се намират в лечебни заведения.
„Съгласно Изборния кодекс ангажимент за организацията на изборите е на правителството и на органите, които реализират конкретните мерки по организацията. Ние сме готови да изпълним всички законови ангажименти и сме го показали. За съжаление последните актуални социологически данни дават повод на извънпарламентарна опозиция да внушава, че е възможно изборите да не са организирани коректно. Това е спекулация, която цели да оправдае техен евентуален неуспех“, посочи тя. Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски коментира за БНТ, че са готови да се явят на изборите когато и да са те, дори днес следобед.
„С онези сили, които ни дават удовлетворение, че онова, което е обещано на българския народ очи в очи, с конкретна програма за изпълнение в рамките на този мандат, който изтича, отиваме на тези избори с вдигнати очи, с лице, че това, което е обещано, е изпълнено“, допълни той. В интервю за БНР председателят на предизборния щаб на БСП Георги Свиленски определи като лъжа, че биха влезли в коалиция с ГЕРБ.. Той допълни, че БСП се готви за избори на 28 март. „Целите на БСП са спечелване на изборите и отстраняване на ГЕРБ от властта“, подчерта той. Заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев посочи, че компрометирането на доверието в изборния процес е опасно. Той уточни, че целта на партията е приоритетите от тяхната програма да бъдат приети от управлението.
„Сегашният тип мнозинства, просто да има 121 души, хаотичните програми и хаотичните инвестиции не вършат работа. Задачата ни е да се възстанови държавността и диалогът между институциите”, посочи Цонев. По думите му не е обяснимо защо всички политически формации се плашат от пакетиране с ДПС. „Сега ще започнат едни клетви по телевизии и радиа как няма да се пакетират с ДПС, а след това ще започне едно гонене на ДПС по кулоари и по институции, за да помагаме и да утвърждаваме държавността, на натовския и европейския път на България. Това зад микрофоните и камерите. Така се е случвало досега – няма политическа партия, която да не ни гони по коридорите. ДПС ще направи всичко възможно това лицемерие да бъде прекъснато”, подчерта Йордан Цонев. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев COVID-19 няма да е ключова пречка, която да постави под въпрос провеждането на изборите.
„Има доста неизвестни, но ние няма да откажем доколкото прогноза на никого – на президента или на другите политически сили. В случая обаче сме свидетели, че такава прогноза не може да бъде дадена с голяма доза вероятност. Никой не можеше да очаква например, че ще има нов английски вариант на вируса, който доведе до почти пълно затваряне на Великобритания. Очакванията са да се ограничи заболяемостта с настъпване на пролетно-летния сезон, но този вирус доказа, че може да крие изненади“, допълни той. Теодора ПАВЛОВА

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови