София. Пристигнаха първите 9 750 дози от ваксината на „Pfizer“ срещу COVID-19. Те бяха посрещнати от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и членове на Националния оперативен щаб. Ваксините бяха доставени в Центъра по заразни и паразитни болести в София, където се намират двата хладилника на държавното дружество „Бул Био“, с температурен режим от минус 71 градуса, в които ще се съхраняват първите дози от ваксината.

Доставените първи дози са предназначени за хората от първата фаза на ваксинация в страната. В нея попадат медицинският персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицинските специалисти по здравни грижи, лекарите по дентална медицина, фармацевтите, помощник-фармацевтите и друг помощен персонал. В нея подлежащите на ваксинация са над 243 000, а желание до момента са заявили около 45 000 души.

Според ваксинационния план на властите страната е разделена на 6 региона. Всеки един от регионите има съответния отговорник като РЗИ, което ще извършва централната логистика. В район 1 отговорник е РЗИ – Враца, район 2 – РЗИ – Велико Търново, район 3 – РЗИ – Варна, район 4 – Столична РЗИ, район 5 – РЗИ – Пловдив, район 6 – РЗИ – Бургас.

След като посрещна първата пратка, министър Ангелов посочи, че е въпрос на време да дойде по-голямо количество ваксини, за да се изпълняват фазите от Националния ваксинационен план паралелно.
„Оптимисти сме, че ако продължим с представянето на цялата информация за ваксината, ще постигнем желания резултат от 70% ваксинирани българи. Надяваме се, че имунитетът след ваксиниране ще е достатъчен, за да придобием колективен имунитет и да изкореним тази зараза“, допълни здравният министър.

По време на посещението си в РЗИ-Пловдив премиерът Бойко Борисов отчете, че правителството е отпуснало 180 млн. лв. от парите на данъкоплатците за ваксините срещу COVID-19.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов от своя страна посочи, че има готовност за ваксинация в системата на отбраната.

„Готова съм да се ваксинирам още утре и няма никакво значение какво пише на хладилника, който ще ми достави ваксината. Благодарение на ваксините и антибиотиците днес не умират деца в почти всяко семейство. Само заради ваксините и антибиотиците средната продължителност на живота е над 40 – 50 години. Откритията на Дженър, Пастьор, Кох и Флеминг са най – великите човешки открития в историята.Всичко друго е елементарен хейт“, написа в профила си в социалната мрежа “Фейсбук” депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

Реакцията й бе провокирана от колажи в социалните мрежи, които осмиваха, че ваксините в Бургас и Пловдив са били доставени с хладилни камиони на кренвирши „Леки“.

Утре в 10.00 ч. в УМБАЛ „Света Анна“ предстои здравният министър да стане и първият ваксиниран срещу COVID-19 българин. След него срещу коронавирусна инфекция ще се имунизират д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на лечебното заведение и понастоящем ръководител на COVID отделенията в лечебното заведение, както и Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

Първият ваксинирал се срещу коронавируса във ВМА ще е началникът на лечебното заведение ген.-майор проф. Д-р Венцислав Мутафчийски.

В 10:00 ч. в УМБАЛ „Свети Георги“ първите имунизации срещу COVID-19 ще бъдат направени на: д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз, Райна Тодовичина, медицинска сестра с 48-годишен трудов стаж в хирургичното звено към Отделението по Спешна медицина към болницата, както и на д-р Венцислав Филипов, ръководител на звено „Вътрешни болести“ към същото отделение.

В 10:00 ч. в Медицински център „Св. Николай Чудотворец“ в сградата на УМБАЛ – Бургас първата имунизация срещу COVID-19 ще бъде направена на Златина Парушева, медицинска сестра с 40-годишен стаж. Парушева е на 59 г., като последните 10 години работи в Спешното отделение на болницата. От първия ден на разкриване на триажната зона тя е в графика. След нея ще се ваксинира 34-годишният д-р Светлин Харалампиев, който от 4 години работи в ОАИЛ, като специализира анестезиология и реанимация. От самото начало на пандемията работи с COVID пациенти.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови