Стресът и безпокойството са проблем при вскеи втори човек с малка или по-голяма степен. Но редовното използване на антидепресанти и успокоителни определено не е решение. Затова пък стресът и безпокойството доказано се повлияват от някои природни средства.

Природна рецепта срещу стрес и безпокойство

 

Лавандула

Ароматът й често се използва като средство за успокояване и за по-добър сън. В миналото се е прилагала по време на раждане за облекчаване на родилните мъки, а египтяните използвали лавандулата за разкрасителни процедури и успокояване на кожни проблеми. Лавандулата върши чудеса и като средство за облекчаване на безпокойството, стреда и депресивни състояния. 

 

Лавандула – провансалски нотки у дома >>>

 

 

Пасифлора

Пасифлората е растение, което съдържа апигенин. Апигенинът произвежда успокояващ ефект, като се свързва с определени рецептори в мозъка ви. Ето защо пасифлората спокойно може да замени употребата на психотропни лекарства. 

 

Пасифлора – цвете на страстта >>>

 

 

Корен от валериана 

Това растение е добре познато като средство за успокояване и за подобряване на съня. Чай от корен на валериана се е приготвял още от древността, като и до днес това растение е незаменимо при облекчаването на стреса и безпокойството.

 

Добави описание

 

Тези три билки в комбинация с джинджифил и кори от портокал са най-доброто природно средство срещу стрес и безпокойство, но в никакъв случай не трябва да подценявате силата на билките и съответно да ги комбинирате с други психотропни лекарства и антидепресанти. 

 

Лекуване с джинджифил >>>

 

Рецепта:

  • 25 гр. сушена лавандула
  • 1 ч.л. изсушен корен от валериана
  • 1 ч.л. сушени портокалови кори
  • 2 ч.л. изсушена пасифлора 
  • 1/2 ч.л. изсушен джинджифил

Всички съставки се смесват и разбъркват добре в буркан, след което се заливат с 150 мл. ракия. Бурканът се затваря и се оставя на тъмно и хладно място за 3-4 седмици. През това време разклащайте буркана редовно. Получава се силно горчива смес, която се прецежда през фина цедка, филтър за шварц кафе или пликчета за чай. При желание може да добавите мед. 

Приемат се по няколо капки веднъж на ден в чая сутрин, в чаша вода или директно върху езика. Може да консумирате преди лягане, за да имате спокоен сън, или непосредствено преди стресиращи за вас събития, които ви предстоят.

Важно:

Не приемайте тази тинктура в комбинация с други успокоителни лекарства, без изричното позволение на лекар. Тинктурата не се препоръчва за деца, бременни и кърмачки. 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови