Високото кръвно налягане или хипертонията е най-често срещаното заболяване сред хората над 45 години. Много от тях обаче не проявяват никакви симптоми, поради което хипертонията е често наричана „мълчаливият убиец“.

Все пак се наблюдават някои характерни симптоми, за които можете да следите:

  • Главоболие, замаяност;
  • Замъглени очи с резки движения (например, когато ставате от леглото);
  • Внезапно кървене от носа;
  • Болка в областта на сърцето;
  • Сърцебиене.

Защо опасното е високото кръвно налягане?

Колкото по-високо е налягането, толкова по-трудно е сърдечно-съдовата система да пренася кръв по цялото тяло. При постоянно повишено налягане в съдовете се появяват аневризми и в увредените части могат да се образуват кръвни съсиреци, с последващо запушване или дори разрушаване на кръвоносния съд.

Освен увреждането на кръвоносните съдове застрашени са също сърцето, мозъка и бъбреците. Хипертонията в крайна сметка може да доведе до инсулти, инфаркти, сърдечна и бъбречна недостатъчност.

Какви са причините за високо кръвно налягане?

Точно там е проблема, че точни причини не могат да бъдат установени. В този случай лекарите просто приемат, че това заболяване се предава по наследствен път. Интересен факт е, че от високо кръвно страдат предимно мъжете, а жените са по-малко засегнати. Някои медици твърдят, че хипертонията се влияе от храненето и начина на живот. Те са открили връзка между високото кръвно и повишената употреба на сол. Затова, ако искате да се предпазите, внимавайте със солта.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *