Повечето възли на щитовидната жлеза са безсимптомни и не притесняват хората. Най-често те се откриват случайно, с ултразвук на шията, компютърна томография на главата или гърдите.

Какви са признаците за появата на възли в щитовидната жлеза?

Промяна в настроението, депресия

Един от тях е например резките промени в настроението, като в някои от случаите се стига и до депресивни състояния. Особено, ако става въпрос за човек, който преди това е бил в добро емоционално състояние и се е влошил внезапно, това трябва да напомни, че най-вероятно са се образували възли на щитовидната жлеза.

 Наддаване на тегло

Друг признак е внезапното увеличение на килограмите, а също и обратния процес – рязкото, на пръв поглед безпричинно отслабване. Освен това при проблеми с щитовидната жлеза при пациентите се наблюдава влошаване на състоянието на косата, ноктите и кожата.

Какво представляват възлите?

Възелът на щитовидната жлеза е място, което се образува поради по-интензивно деление на тироцитите (клетките на щитовидната жлеза) с последващо образуване на закръглена структура, наподобяваща елипса или топка. Повечето възли са доброкачествени.

Заболяванията на щитовидната жлеза са сред най-често срещаните заболявания. Сред ендокринните заболявания те заемат второ място, след диабета.

През последните години лекарите приписват нарастването на заболеваемостта преди всичко на влошените условия на живот, замърсяването на въздуха и водата, особено що се отнася до положението в големите градове. Рисковите фактори включват също и липса на йод във водата и храната, както и повишен радиационен фон.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови