Ако работите в офис, то вероятно ви се налага да прекарвате часове пред компютъра. И сигурно ви се случва да се взирате в монитора с часове, без да помръднете. От главоболие и напрежение в раменете до проблеми със зрението и проблеми с метаболизма, вижте какво се случва с тялото ви, когато прекарвате 8 или повече часа дневно пред компютъра.

Прекарвате 8 часа пред компютър? Вижте какво се случва с тялото ви!
 © iStock

1. Синдром на компютърното зрение

Ако се взирате твърде дълго в екрана на компютъра, може да забележите краткосрочни физически проявление на т.нар. синдром на компютърното зрение. Той се изразява в проблеми с концентрацията и фокусиране на образа, сълзящи и замъглени очи, главоболие. Накратко казано: Очите трябва да работят по-упорито, за да се фокусира погледът. Синдромът на компютърното зрение може да се появи само в периоди, в които сте претоварени. Ако наблюдавате симптомите по-често, помислете за консултация с лекар.

 

2. Главоболие

Напрежението в очите, което е резултат от часове пред компютъра, може да причини главоболие и дори мигрена. За да избегнете тези болезнени състояние, си създайте навик да правите кратки почивки, контролирайте разстоянието между очите и монитора и се погрижете да имате правилното осветление в помещението.

6 причини за неочакваните сълзи

 

3. Сухо око

Един от често срещаните симптоми на това, че стоите с часове пред компютъра, е т.нар. сухо око. Причината е съвсем проста: взирате се в монитора и мигате по-рядко. Сухите очи създават дискомфорт, но и нещо повече: може да се стигне до хронифициране на състоянието. Проблемът е по-често срещан при хората с лещи.

Добави описание

 

4. Появяват се симптоми на късогледство

Взирането в монитора кара очите да се фокусират само наблизо в продължение на часове. В даден момент се оказва, че очите не могат да се напаснат и да фокусират в далечината. Не е задължително късогледството да се превърне в постоянно състояние, но свикнете да правите почивки за очите на всеки час. Тренирайте очите, фокусирайки се в обект в далечината.

 

5. Напрежение и болка в различни части на тялото

Ако се взирате твърде дълго в монитора, то вие вероятно седите на стол – сковани и в една и съща поза. Това повишава напрежението в шията, раменете и гърба. Обърнете внимание как седите на стола, как са разположени ръцете и раменете, дали не изкривявате гърба.

Добави описание

 

6. Синята светлина напряга очите, влошава качеството на съня и пречи на метаболизма

Синята светлина, излъчвана от екраните, натоварва очите. Ако стоите пред монитора в късните часове, ще забележите проблеми със заспиването и влошено качество на съня, с много събуждания. Има проучвания, които доказват, че високите дози синя светлинанарушават циркадните ритми. Всичко това пречи на нормалното функциониране на тялото и се отразява дори на метаболизма. Препоръката на лекарите е да ограничените излагането на синя светлина поне 2 часа преди заспиване.

 

Как да си помогнете?

Ежедневието е такова, каквото е. И макар да знаете вредите, понякога може да сте безсилни. За да намалите вредното влияние от часовете пред компютър, опитайте да си взимате почивки за раздвижване на тялото. 4-5 минути на час са достатъчни. Ако работите пред компютър, намерете друг начин да си почивате – разходка, интересна книга или слушане на музика са добри алтернативи, за да отморят очите ви. По възможност носете предпазни очила, но ако въпреки тях усещате дискомфорт, консултирайте се с офталмолог и използвайте т.нар изкуствени сълзи.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови