София. Националният ваксинационен щаб е предложил на министъра на здравеопазването да се премине към четвърта фаза на имунизация на българите срещу COVID-19. Това съобщи на традиционния за четвъртък брифинг проф. Красимир Гигов. Той припомни, че в момента тече ваксинацията на желаещите във втора и трета фаза.
Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов даде положително становище за идеята, като посочи като проблем, че хора, които са заявили желание, впоследствие не се явяват, за да бъдат ваксинирани.
„Този проблем веднага рефлектира върху хората, които очакват да дойдат да се ваксинират. Защото например днес правим заявка да ваксинираме 500 човека. От тези 500 човека идват реално 30%. Това се оказва голям проблем не само за нас, а и за мотивацията и темпа на ваксинация. Именно затова нашата молба към проф. Гигов беше да се помисли по въпроса дали да не може да се включи и четвърта фаза, защото виждаме, че има много хора, които искат да се ваксинират, а реално те изчакват да мине втора и трета фаза. Същевременно хора от втора фаза заявяват, че искат да се ваксинират и след това не идват. Това за нас е проблем, защото имаме готовност да работим с нашите екипи много по-интензивно, включително събота и неделя“, посочи той.
Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че очакваният брой ваксини, които ще пристигнат в страната до края на месеца, са 240 000 дози, а през март – 500 000. Той поясни, че утре ще бъдат доставени 57 600 дози от оксфордската ваксина, а през следващата седмица ще дойдат още количества.
„В началото на тази седмица беше подадено заявление от четвъртия производител: „Джонсън и Джонсън“, като очакванията са оценката да приключи към средата на март. Тоест тогава се очаква становището на Европейската агенция по лекарствата. Ако то е положително, ЕК ще може да издаде разрешение за употреба на четвърта ваксина в ЕС. Особеното на тази ваксина е, че е еднодозова, което до голяма степен ще бъде облекчение. Също така продължава оценката на още две ваксини“, допълни той.
По думите му едната от тях се очаква да е първата антигенна ваксина. Той посочи още, че консултациите по отношение на руската ваксина срещу коронавирус продължават.
„Все още няма подадено заявление за предварителен преглед на данните. Това се очаква в следващите седмици“, допълни Богдан Кирилов, като гарантира, че по въпроса се работи изключително сериозно.
Здравният министър Костадин Ангелов направи оценка на епидемичната ситуация, като изрази задоволството си от постигнатите резултати. По думите му ръстът на новорегистрираните случаи на коронавирус в България е бил напълно очакван предвид постепенното разхлабване на мерките.
„Следим нарастването на случаите, но въпреки всичко, отчитаме нещо, което към настоящия момент е изключително добър знак. Нямаме такъв голям наплив и натиск върху лечебните заведения. И в Кюстендил, и във Враца, където бях лично, видях, че колегите се справят, имат всичко необходимо: има достатъчно свободни легла, лекарите работят спокойно. Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме с анализирането през 14 дни и разхлабването на мерките така, че да не изпуснем ситуацията към настоящия момент“, допълни той.

Министърът напомни, че отправното число, което здравните власти следват, е 200 и малко над 200 души на 100 000 заболеваемост на 14-дневна база. По думите му такива числа позволяват на здравната система да работи нормално и българските граждани да получават адекватни и нормални условия на обслужване в лечебните заведения.
„Има граници, които сме си поставили и ако те бъдат прекрачени, започваме със затягането на последните разхлабени мерки“, допълни той.
Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови