Общуването с хора, ежедневните ситуации, преди които трябва да се изправяте, проблемите, които да разрешавате… Всеки ден е пълен с различни емоции, много от тях – негативни. Но как да се справите с лошото, за да сте по-щастливи? Вижте 11 практични и лесно приложими съвета за всеки ден.

По-щастливи! 11 психологически трика за ежедневието
 © iStock

1. Дръж приятелите близо, враговете – още по-близо

Има нещо вярно в това клише. Можете лесно да го приложите в ежедневието си. Представете си, че сте на среща с колеги и очаквате някой от тях да ви обвини пред всички за нещо. Можете да избегнете тази ситуация, като седнете точно до този човек. Така го лишавате от възможността да се дистанцира и дори може да промените плана му за действие. Приложимо за много ситуации.

 

2. Не реагирайте, когато някой ви повиши тон

Често хората, които повишават тон, очакват реакция. Тя подхранва гнева и поведението им. Ако запазите самообладание и не реагирате, ще ги объркате. Може дори да променят поведението си и да поискат извинение.

 

 

3. Ако получите незадоволителен отговор, гледайте в очите

Ако говорите с някого и сте получили отговор, на който не вярвате или не ви удовлетворява, погледнете право в очите на събеседника. Дори не е нужно да питате отново. Задръжте и не прекъсвайте контакт. Това ще го накара да продължи да говори.

 

4. Винаги помнете имената на хората

Ако искате да ви харесват и да имате успешни контакти с хората, помнете имената им. Ако ситуацията и отношенията не са строго професионални, попитайте как да се обръщате към човека. Това ще скъси дистанцията помежду ви. Използвайте имената винаги когато говорите на някого.

 

 

5. Пишете мислите си, когато сте напрегнати

Не сдържайте гнева и силните емоции в себе си. Когато сте напрегнати и няма с кого да поговорите, водете си дневник. Дневникът е чудесен начин за борба със стреса. А ако редовно пишете в него, може дори да се опознаете по-добре. 

 

дневник

 

6. Как да взимате решения по-лесно?

Имате ли трудности при взимане на решение? Струва ли ви се, че вариантите пред вас са безброй? Понякога на всеки се случва да се стъписа и да не знае накъде да поеме. В тези ситуации вземете лист хартия и напишете опциите си. Елиминирайте ги една по една, докато останат 2-3. Можете да напишете плюсовете и минусите и да вземете информирано решение. Понякога мислите са по-ясни, когато са на “хартия”.

 

7. Променете позицията на тялото

Позицията на тялото определя как ни възприемат околните. Това важи както за личния, така и за професионалния живот. Винаги ходете изправени, изпъвайте раменете назад и повдигнете брадичката. Избягвайте да скръствате ръце пред или зад тялото, не ги слагайте на ханша – нека са отпуснати отстрани. Гледайте хората в очите, не отсклонявайте поглед. Когато говорите, не пипайте лицето си, защото издава нервност.

 

8. Как да спечелите на “Камък, ножица, хартия”

Направете си експеримент. Предизвикайте някого да играете на “Камък, ножица, хартия”. Точно преди да започне играта, задайте на човека случаен въпрос. Това ще го обърка и почти сигурно ще покаже “Ножица”

Получи ли се?

камък ножица хартия

 

9. Ценете помощта

Всеки човек обича да се чувства оценен. Затова винаги, когато молите някого за помощ, уверете се, че той/тя разбира колко много цените усилието. Друго важно нещо е винаги да започвате молбата си с думите “Нуждая се от твоята помощ…”.

 

10. Стопляйте ръцете си преди ръкостискане

Студените ръце подсъзнателно се асоциират с липса на доверие. Затова, ако знаете, че ви предстои запознанство с някого, постарайте се да стоплите ръцете си предварително.

 

 

11. При запознанство си отбележете цвета на очите

Когато се запознавате с някого, постарайте се да забележите цвета на очите. Ако ситуацията позволява, можете дори да направите комплимент. Това удължава иначе доста краткия зрителен контакт при запознанство и ви прави да изглеждате по-дружелюбни.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови