Великден, празник, който свързваме с козунаци и с … варени яйца. Яйцата са вкусна и питателна храна, но трябва да се яде с мярка. Вижте по колко яйца дневно е полезно да ядете и защо яйцата са толкова важна част от здравословното меню на всеки.

По колко яйца дневно е полезно да ядете?
 © iStock

Наричат яйцата суперхрана заради многото ползи за здравето. Но трябва да се консумират с мярка. Вижте защо са полезни яйцата и след колко яйца трябва да си кажем “Стоп!” този Великден.

 

По колко яйца да хапвате дневно?

Една от заблудите, свързани с яйцата е, че човек не бива да яде много цели яйца (белтък + жълтък), защото се повишава холестеролът. Всъщност това твърдение не е напълно подкрепено от науката. 

Нови проучвания показват, че здрав човек може да яде по 3 цели яйца дневно, без това да повиши нивата на лошия холестерол.  При някои хора LDL може да се повиши съвсем леко при завишена консумация, но без да се стига до опасни стойности. 

Науката все още “мълчи” какво се случва, ако човек яде по повече от 3 яйца на ден. Затова е важно консумацията им, както приемът на всички храни и напитки, да е умерен

 

Не всички яйца са еднакви!

И тук изобщо не става дума за размер. Доказано е, че яйцата от кокошки, гледани на открито, са по-богати на омега-3 мастни киселини. Затова е важно да четете етикета, преди да купувате яйца.

яйца

 

Защо са полезни яйцата?

 

Яйцата са хранителна бомба

И то казано в най-добрия смисъл на думата. Все пак във всяко яйце има съставките, нужни да го превърнат в пиленце. Ето и някои от витамините и минералите в 1 голямо сварено яйце:

  • витамин А – 6% от нужната дневна доза
  • фолати – 5% от нужната дневна доза
  • витамин В5 – 7%
  • витамин В12 – 9%
  • витамин В2 – 15%
  • фосфор – 12%
  • селен – 22%

В 1 яйце има също високи количества цинк, калций, витамини Е, D, и K. Всичко това “идва” срещу 77 калории, 6 г протеин и 5 г полезни мазнини. Общо взето, всичко, от което имате нужда.

 

Яйцата не повишават лошия холестерол LDL

Основният аргумент ПРОТИВ яденето на яйца е, че повишават холестерола. Но това не е толкова просто, нито е вярно за всеки. Черният дроб ежедневно произвежда холестерол. Ако в определени дни ядете храни с високо съдържание на холестерол, черният дроб ще произведе по-малко, за да има баланс. Важно е да знаете, че според редица проучвания яденето на много яйца не повишава нивата на лошия холестерол при близо 2/3 от хората. При 1/3 може леко да повиши нивата на LDL (т.нар. лош холестерол). Яйцата трябва да ограничат хората, които са предразположени към повишени нива на холестерол.

 

Повишават добрия холестерол HDL

Смята се, че високите нива на добър холестерол, означават здраво сърце и занижен риск от мозъчен и сърдечен удар. 

яйце, жълтък на яйце , по колко яйца на ден

 

Яйцата съдържат холин

Холинът се използва за изграждане на клетъчните мембрани. Мнозина не са чували за него, а той е много важен за здравето. Само в 1 яйце има 100 мг холин.

 

Яйцата съдържат лутеин и заексантин

Лутеинът и заексантинът са много важни антиоксиданти за здравето на очите. Смята се, че ако приемате храни, богати на тези два антиоксинданта, е по-малко вероятно да развиете катаракта или да страдате от макулна дегенерация.

 

Яйцата съдържат протеин и важни аминокиселини

Яйцата са добър източник на протеин. Любопитно е, че природата ги е създала така, че да съдържат всички важни аминокиселини в правилното съотношение. Така тялото може максимално добре да усвои протеина. Яденето на храни, богати на протеин, помага за отслабване, запазване на мускулната маса и намаляване на кръвното.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови