За много хора умът и мозъкът са взаимозаменяеми. Понякога думите „ум“ и „мозък“ се използват, за да се назове едно и също нещо – органът в черепа, който използваме, за да мислим. По какво обаче се различават умът и мозъкът?

По какво се различават умът и мозъкът?
 © iStock

Умът и мозъкът са две различни неща, между които има силна връзка. Най-общо казано умът работи чрез мозъка, но е отделен от него. Всъщност умът използва мозъка, а мозъкът реагира на ума. Умът също така може да влияе и да променя мозъка.

Хората избират своите действия – мозъкът не ги принуждава да правят каквото и да е. Разбира се, няма как да има каквото и да е съзнателно преживяване без мозъка, но то не може да бъде сведено до действията на мозъка.

Умът е енергия, която се генерира чрез мислите, усещанията и изборите, които човек прави. Умът е жизнеността, без която физическият мозък и тялото биха били безполезни. Това означава, че ние сме нашият ум, а умът в действие е начинът, по който генерираме енергия в мозъка.

Когато генерираме енергия в мозъка, ние създаваме мисли, които представляват физически структури в мозъка, изградени от протеини. Това изграждане на мисли провокира структурни промени в мозъка, известни като невропластичност.

Умът е поток от несъзнателна и съзнателна дейност в будно състояние и несъзнателна дейности по време на сън. Когато мислим за нещо, това провокира някакво усещане в нас. А когато мислим и чувстваме, тогава правим избор – тези три аспекта винаги работят заедно.

Как това ни влияе?

Мозъкът е изключително сложен орган. Всеки път, когато той се стимулира от ума, реагира по различни начини – включително чрез неврохимични, генетични и електромагнитни промени. Това от своя страна променя структурите в мозъка – изграждат се или се свързват нови мисли.

Интересен факт е, че реално мозъкът се променя с всяко наше преживяване, всеки наш ден. В обобщение може да се каже, че умът е отговорен за начина, по който преживяваме живота си. Той определя нашите мисли, усещания и избори. А физическият мозък просто реагира на тези уникални преживявания.

Знаейки, че умът и мозъкът са две отделни неща, това ни дава контрол, защото всеки от нас може да се научи да управлява своите мисли и действия. Това означава, че можем да избираме каква енергия да генерираме към мозъка си, както и да изберем да променим това, което вече е „вградено“ в мозъка ни.

Ако човек се научи да управлява ума си, той много по-трудно би се поддал на депресия, стрес, гняв и безпокойство.

Прочетете още:

Спрете мрачните повтарящи се мисли, вредно е за вас!

8 съвета как да подобрите паметта си

8 натурални ноотропи (мозъчни стимулатори)

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови