София. На 82-годишна възраст почина светилото на българската кардиология проф. Александър Чирков. Той е роден в Лом на 27 януари 1938 г. Завършва Висшия медицински институт в София през 1962 г. През 1966 г. заминава за Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава да работим там като лекар в Университетската болница, а после се прехвърля в Западна Германия – в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г. През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г. Дълги години е директор на болница „Св. Екатерина“.

Съболезнования на семейството и близките на професора изказаха президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и лидерът на БСП-София Калоян Паргов.
„С вяра в доброто и в човешкото достойнство проф. Александър Чирков прие лекарската професия като истинско призвание, което носи през целия си живот с отговорност и удовлетворение. Прощаваме се със забележителен авторитет в сферата на медицината, вдъхновител на модерната българска кардиология и кардиохирургия“, написа държавният глава Румен Радев.

Премиерът Борисов също изказа съболезнованията си.
„Няма българин, който да не знае за великия лекар – световноизвестен и признат специалист, създател на модерната школа по кардиохирургия у нас, присадил за първи път сърце в България на нуждаещ се в далечната 1986 г. В операционната професорът е спасил десетки хиляди пациенти. А още повече са признателните и благодарни българи, при които здрави са се завърнали техните близки. Голяма е загубата за всички нас“, отбеляза министър-председателят.

Председателят на парламента Цвета Караянчева написа в профила си във „Фейсбук“, че е посрещнала скръбната вест с голяма тъга.
„Дълбок поклон пред проф. Александър Чирков – достоен човек, изтъкан от енергия, дръзновение и нестихваща вяра в хората, в силата на медицината и в професионализма на българските лекари“, допълни тя.

Лидерът на БСП-София Калоян Паргов посочи, че каквото и да се каже за заслугите на проф. Александър Чирков, все няма да е достатъчно.
„Новатор, колос, светило, изключителен професионалист, лекар по призвание, светла личност, достоен човек. Загубата е огромна“, посочи той.

От УМБАЛ „Св. Екатерина“ отбелязаха, че кончината на нейния основател и „баща на кардиохирургията“ у нас проф. Чирков съвпада с Деня на светицата – покровителка на болницата. Ръководството на лечебното заведение изрази своето прискърбие и най-искрени съболезнования към близките на проф. Чирков за огромната загуба не само за родното здравеопазване, но и за световната медицина. „Проф. Чирков беше велик човек, надраснал времето си, благодарение на който се разви сърдечната хирургия у нас. Никога не е мислил само за себе си, а и за тези, които са покрай него. Той остави след себе си само хубави неща. Беше учител не само в кардиохирургията, но и в живота.“, сподели сегашният директор на болницата проф. Генчо Начев.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови