София. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов се срещна с директорите на РЗИ-тата на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 във Варна. Пред журналисти той каза, че 8 са пробите с доказан вид на COVID, който е идентичен с вируса в Англия. „Не очаквам никакви последствия за България. Няма никаква нужда да компенсираме. Когато сме взимали тези решения, сме обсъждали всяка една хипотеза и всеки риск и той е отразен в нашите решения“, заяви Ангелов. По думите му ваксинационният план няма да се променя. По темата за откритите случаи на новия щам на коронавируса в страна, Ангелов посочи още, че целогеномното секвениране на пробите, които са в Националния център по заразни и паразитни болести е готово при 43 проби от 48 проби. „От тях 8 са с доказан вид, който е идентичен с вируса, който е в Англия. Те са няколко – една от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко от ВМА и няколко от частна лаборатория. Хубавото за този нов щам е, че той се повлиява от ваксините, които са налични на пазара към момента. Лечението е същото без промяна и при този щам. Щом го има в София този щам, ще го има навсякъде в България“, обясни той. Министърът добави, че няма да се налага промяна в мерките заради новия щам. „Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори, като започнахме от здравеопазването с плановия прием, образование с учениците в детските градини и яслите, както и тези в начално училище. Сега ще разхлабим мерките в секторите “Култура” и “Спорт” и след това ще наблюдаваме 14 дни каква ще бъде тенденцията, за да видим какво ще предприемем като следваща крачка“, подчерта Ангелов.

Относно Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 министърът поясни, че надминаваме 30% на желаещите за ваксиниране в системата на образованието. „Същите тенденции наблюдаваме и в системата за социално подпомагане при ползвателите на социални услуги в домовете за стари хора“, посочи Ангелов. Министърът добави, че в целия регион готовността за приключване на ваксинирането на първа фаза е към края на този месец и началото на втора фаза в този регион очакваме да започне най-късно в началото на февруари. Доц. Ангелов подчерта, че са осигурени необходимите дози ваксини. „Броят дози за завършването на второ убождане от първата ваксинация са налични във фризерите. Нямаме никакви притеснения. Спокойни сме по отношение на темпа на ваксиниране. Анализът вече е по-стабилен и сигурен. Имаме от поръчани ваксини от този вид – антигенни ваксини на двете фирми, които ги произвеждат, за над 3 млн. граждани. Ако намалеят количествата, ще очакваме около 2 млн., което е напълно достатъчно. Не очаквам никакви последствия за България“, допълни той.
Министърът каза още, че на провелия се преди няколко дни Европейски съвет е обсъждано създаването на единен сертификат за ваксиниране. „Все още за сертификат, установяващ антитела, не се говори. Няма единно становище в науката кой е имунитетът от антителата, над който човекът е абсолютно сигурен. Ваксината създава достатъчно напрегнат имунитет от антитела, за да може той да гарантира липсата на опасност от заболяването“, коментира проф. Ангелов.

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови