София. Проведе се последният брифинг за годината на Националния оперативен щаб, който беше сформиран през пролетта. На него присъстваха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и министърът на образованието Красимир Вълчев. Темите, които обсъдиха, бяха свързани с ваксинацията срещу COVID-19, с противоепидемичните мерки и с образователната система по време на пандемия.

По време на брифинга председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски посочи, че се отчита успех в първите дни от ваксинацията.
“За ВМА имаше определени 100 дози, които бяха изпълнени за два дни. Наложи се да върнем много колеги особено след първия ден. Вторият ден дойдоха много колеги, незаписани дори в големия списък, които изявиха желание. Това за нас е много радостно, че има заразителен характер още от първия ден”, допълни ген.-майор Мутафчийски.
Той посочи, че тенденцията в болниците е добра. “Върху софийските болници силно намаля натискът по отношение на болните. В момента във ВМА и не само там, има спад на приема с около 40 до 50 %. Каквито и празници да са, в най-тежките моменти ние приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, нуждаещи се от кислородотерапия, което не може да се компенсират вкъщи. Такива пациенти намаляха с около 40 до 50 %. Това се отбелязва по броя на свободните легла в болниците и свободните легла в интензивните отделения”, каза още председателят на Националния оперативен щаб.
Доц. Ангел Кунчев посочи, че през януари ще бъде завършена ваксинацията на медиците на първа линия. Той допълни, че има потвърждение от фирмата доставчик на ваксини, че в периода 4-5 януари ние ще получим следващата доставка от 25 хил. дози. “Създадена е организация и за разлика от първата ще пристигне в самолет и ще бъде дистрибутирана в страната чрез автомобили”, допълни още доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор коментира и ефекта от мерките. “Оптимистичната тенденция на постепенно намаляване на заболеваемостта и на смъртността е налице. Това, което искаме да направим е да поддържаме тази тенденция трайна, стабилна, което ще ни даде възможност да се вземат евентуално и решения за промяна в мерките, но само когато имаме пълната яснота, че тази тенденция е устойчива. това ще стане след изтичането на една пълна работна седмица. И друг път е ставало дума, че по време на празниците, статистиката не е реалистична. Тя е с доста по-малко от реалния брой случаи. Хората търсят медицинска помощ в краен случай. Този феномен го знаем от години”, допълни Кунчев.
“По отношение на 14-дневната смъртност, която е 21 на 100 хил. България заема трето място в ЕС, като преди нас са Лихтенщайн и Хърватска. Намалява разликата в заболяемостта между отделните региони. Тя не е толкова значителна, с най-ниска заболяемост продължават да се областите Кърджали и Монтана със 120 и 156 на 100 хил. С най-висока е Варна и Сливен”, каза още доц. Ангел Кунчев.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов посочи, че опитите да бъде заобиколена заповедта му няма да престанат.
“Ясно е разписано в заповедта България, че не повече от 15 души могат да се събират на семейни тържества. Сега аз наблюдавам каква е тенденцията”, коментира министърът.
Той посочи, че при концерт в центъра на Габрово РЗИ е изпратило екипа, които да следят за мерките. “Сигурно ще бъде наложена санкция на организаторите на това събитие. “Разбирам желанието на всички да посрещнат новата година, желанието им да се събират. Няма нищо лошо в това. И Коледа и Нова година са празници, които ние съпреживяваме нещо ново, ново начало, което започва както с раждането на Христос, така и със започването на новата година. Едва ли има заповед или забрана, която може да попречи на човек да съпреживее тази радост. Едва ли има заповед или забрана, която да попречи на човек да се напие. Имаше една полемика, свързана с ресторантите в хотелите и едно обвинение, отправено към мен по отношение на това, че трябва да направим нещо повече по отношение на средствата и изплащането на компенсации. Искам да ви кажа, че в главата ми думите морал и пари между тях не мога да сложа знак на равенство. Нямам какво да кажа по този въпрос. Пак повтарям, ние ще водим битката за живота на всеки един български гражданин, каквото и да ни коства това, каквито и сили и средства да са ни необходими, защото жертвите на коронавируса приближават 8 хил. души от началото на епидемията. Ние като лекари, трябва да ви кажа, че в живота на един лекар, в неговата работа и труд, той почти не си спомня хората, на които е помогнал, но цял живот живее с хората, които е загубил. Това са важните неща за нас. Няма да се колебаем изобщо да отстояваме тези лекарски принципи”, допълни още Костадин Ангелов.
Той посочи, че Министерството на здравеопазването няма бъде дистрибутор на ваксини, да ги рекламира или препоръчва. Той обясни, че фирмите производители ще бъдат тези, които ще са длъжни да предоставят информацията на българските граждани. “Ние ще дадем всички аргументи, за да убедим българските граждани в ползата от ваксинацията, за да им предоставим цялата налична информация, която има за ваксините“, каза още министърът на здравеопазването.
Министърът на образованието Красимир Вълчев подчерта, че ако бъдат затворени училищата, основното бреме на пандемията ще се прехвърли върху децата. По думите му, ако днес имаме повече изключени от образователната система, утре ще имаме повече изключени от обществото.
Според него няма лесно решение. “Всички търсим баланса, формулата между това от една страна да водим относително нормален живот, да прехвърлим по-малко бреме върху бъдещите поколения. Това е морална дилема”, коментира още министър Вълчев.

“Децата, както и всички граждани, до някаква степен са част от веригата за разпространение на вируса. Не е коректно да обвиним основно децата. Загубите не са само психологически, те са и образователни, загубите са в шансове. Ако затворим всичко, ако затворим училищата и детските градини продължително, ако забраним на хората да излизат на улицата, ако забраним пазаруването и празнуването основното бреме на пандемията ще прехвърлим върху децата и учениците”, допълни още министърът.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови