Познат още като звездно цвете, поречът е билка, забележителна със своите живи лилави цветя и лечебни свойства. Има обаче някои сериозни странични ефекти, които трябва да се имат предвид и някои групи хора трябва изобщо да избягват билката пореч.

Пореч - звездовидна билка

Както листата, така и цветята на растението са годни за консумация и често се използват като гарнитура, сушена билка или зеленчук в различни напитки и ястия.

Листата понякога също се смилат и се накисват в гореща вода, за да се приготви билков чай.

Междувременно от семената се прави масло от пореч, което обикновено се прилага локално върху косата и кожата.

Освен това поречът е широко достъпен под формата на добавки и се използва за лечение на различни дихателни и храносмилателни разстройства 

 

Добави описание

 

Какви са лечебните свойства на билката пореч?

Поречът е особено богат на гама линолова киселина, която е омега-6 мастна киселина, за която е доказано, че има мощни противовъзпалителни совйства. Поречът може също да помогне за лечение на астма, ревматоиден артрит и атопичен дерматит. Маслото от пореч може да се похвали с противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за насърчаване на зарастването на рани, успокояването на сържбежа и да поправят естествената бариера на кожата ви

В традиционната медицина поречът се използва за разширяване на кръвоносните съдове, действа като успокоително и лекува гърчове.

Добави описание

Потенциални странични ефекти

 

Подобно на други етерични масла, маслото от пореч не трябва да се приема, а да се прилага локално.

 

Преди да нанесете, не забравяйте да разредете маслото от пореч с кокосово или авокадово масло, за да предотвратите дразнене на кожата.

 

Трябва също да извършите тест, като нанесете малко количество върху кожата си и проверите за нежелани реакции.

 

Добавките от пореч могат да бъдат свързани с леки странични ефекти, включително храносмилателни проблеми като газове, подуване на корема и лошо храносмилане.

 

Добави описание

 

В редки случаи е доказано, че приемането на високи дози масло от пореч предизвиква по-сериозни странични ефекти, включително припадъци.

Добавките с пореч могат също да взаимодействат с някои лекарства, включително разредители на кръвта.

 

Имайте предвид, че растението пореч съдържа и пиролизидинови алкалоиди, които са съединения, които могат да бъдат токсични за черния дроб. Така че пореч не трябва да се използва от хора с чернодробни проблеми или жени, които са бременни или кърмят.

 

 

 

 

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови