Високата кръвна захар най-често се свързва с диабет. Преди да се стигне до това коварно заболяване, обаче, има някои дребни промени в ежедневието, които да направите. С тяхна помощ ще свалите нивата на кръвната захар и ще понижите риска от развитие на диабет.

Понижете кръвната захар с тези 8 съвета
 © iStock

Защо нивата на кръвната захар се повишават?

Когато тялото не произвежда достатъчно инсулин или не го усвоява ефективно, се забелязва повишаване нивата на кръвната захар. Инсулинът е хормон, който регулира нивата на глюкоза в кръвта и ѝ помага да захранва клетките с енергия.

Затлъстяване, неправилно хранене, заседнал начин на живот, стрес са само някои от причините за висока кръвна захар.

 

Тренирайте редовно

Тичане, упражнения с тежести, бързо ходене, каране на колело, плуване и танци са само някои от физическите активности, с чиято помощ да регулирате нивата на кръвната захар. Освен че помагат срещу затлъстяване, тренировките помагат на клетките да усвояват по-добре захарта в кръвта. Освен това физическата активност кара мускулите да използват захар, за да имат енергия и да контрахират правилно.

 

Внимавайте с въглехидратите

При разграждане въглехидратите се превръщат в глюкоза, която повишава кръвната захар. Намаляването на храните с въглехидрати е важна стъпка за понижаване нивата на кръвна захар.

Как да съчетавате макронутриентите, за да отслабнете? >>>

 

Обогатете менюто с фибри

Фибрите забавят храносмилането и усвояването на захарта, т.е. забавят повишаването на кръвната захар.  Има два вида фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите, доказано, имат по-голям ефект в понижаването на кръвната захар.

 

Научете всичко за фибрите >>>>

глюкомер

 

Пийте много вода

Този универсален и често повтарян съвет: Пийте повече вода! Е, той важи и в този случай. Водата помага на бъбреците по-бързо да изхвърлят излишната захар с урината. Ако имате проблем с кръвната захар, то водата трябва да е единствената напитка, която консумирате.

 

Хапвайте храни с нисък гликемичен индекс

Гликемичният индекс показва как усвояваме и храносмиламе различните храни. Храните с висок гликемичен индекс повишават нивата на кръвната захар. Освен гликемичния индекс, трябва внимателно да следите и количеството въглехидрати в отделните храни.

Храни с нисък гликемичен индекс: фасул, леща, овесени ядки, кисело мляко, овен, булгур

храни с нисък гликемичен индекс

 

Опитайте да контролирате стреса

Стресът е основен фактор за повишаване нивата на кръвната захар. Когато сте под напрежение, тялото отделя хормоните глюкагон и кортизол, които карат кръвната захар да се повиши. Макар да е трудно да елиминирате стреса от живота си, научете се да го контролирате. Усвоете различни дихателни практики, опитайте кратки медитации, отдавайте се на хобито си – вижте кое е най-подходящо за същността ви и за времето, с което разполагате.

7 хормона, които тялото отделя при стрес >>>

Стрес! Кои са 10-те сигнала, които ви предупеждават?>>>

 

Самонаблюдавайте се

Информираността е на първо място. Мерете кръвната си захар и си водете дневник. В него вписвайте показанията по часове. Не забравяйте да включите консумирани храни и напитки, физическа активност и лекарства. Така, ако решите да посетите лекар, ще получите по-адекватен съвет – просто защото сте представили по-добра информация.

 

Яжте храни, богати на хром

Недостигът на някои витамини и минерали също може да е причина за повишена кръвна захар. Сред тях са хром и магнезий. Хромът регулира нивата на кръвната захар, а недостигът му води до непоносимост на тялото към въглехидрати.

Храни, богати на хром: пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, месо.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови