Кефирът е една от най-здравословните храни.  Ето каква чудесна работа върши:

Подпомага работата на стомашния тракт

Той влияе положително върху работата на стомашния тракт. Напитката съдържа пробиотици, които помагат на организма в борбата му с вредната микрофлора. Продуктът се препоръчва горещо на всички хора, които страдат от стомашни язви и гастрити. Кефирът няма странични ефекти и облекчава подуването на корема, както и премахва симптомите на диария.

Укрепване на костната маса

Напитката е много полезна за укрепване и  на костната маса. Това е особено важно да всички, които са навършили 30 години. Ефектът се дължи на богатото съдържание на калций в продукта. Твърди се, че редовния прием на кефир може да намали риска от остеопороза няколко пъти.

Сърдечно-съдови заболявания

Кефирът помага на организма да се справи със сърдечно-съдовите заболявания. Съдържа полезни полизахариди, които подобряват работата на сърцето. Напитката неутрализира „лошия“ холестерол и предотвратява запушването на кръвоносните съдове.

Помага при алергии

Кефирът помага за справяне със симптомите на алергия. Не е тайна, че все повече хора по света са изправени пред този проблем. Дори е известно, че намалява риска от рак, включително този на гърдата.

 

Противопоказания и отрицателни ефекти на кефира

Той може да окаже неблагоприятни ефекти върху организма, най-вече при прекомерна консумация. Обикновено отрицателни ефекти са образуване на газове, диария, метеоризъм.

Важно! Кефирът е противопоказан при малки деца. Бременните жени също трябва да го консумират в минимални количества.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови