Учени решиха вечният спор дали сънят през деня помага на човек за по-добра концентрация или го прави по-мързелив.
     От една страна, сънят през деня, помага да се отпуснете и да се презаредите за известно време, а от друга, е по-трудно да заспите през нощта, когато сте спали през деня.
Ако човек започне редовно да спи през деня, по-добре ще запомни информацията, която е получил сутринта. Ето защо всички уроци в детската градина се провеждат сутрин, или по-скоро времето, отделено за игрите. По време на дневния сън се активира десният мозък. Той е отговорен за прехвърлянето на паметта от краткосрочната към дългосрочната.
     Освен това учените са установили, че ежедневният сън през деня прави човек по-малко раздразнителен, по-буден и подобрява работата му. При хората двигателните реакции се подобряват, нервите се успокояват. Тези, които спят достатъчно през деня, имат намален риск от сърдечни заболявания.
Как и кога да спим?
     Мнозина отказват да спят през деня, защото се чувстват още по-зле след него. Всъщност това се дължи на неправилната продължителност на съня. Най-добре е да си поспивате 30 минути следобед. Ако увеличите това време, наистина можете да се събудите много сънливи и кисели.
     Понякога има случаи, когато си струва да увеличите времето до 40-60 минути. Но дневният сън се счита за малко презареждане и отдих, а не за пълна многочасова почивка.

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови