София. Полезният ход за България е да не разчита само на един източник за ваксините, трябва да се направи нов план. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

„Трябва да има алтернатива, след като не може ваксините да бъдат доставени в темповете, които са обявени. Очевидно има някакви проблеми – дали логистични, фармацевтични, политически, или каквито ще да са. Не може да се бездейства и държавата да се присеща, че това може да се случи след 3 месеца. Хората продължават да мрат всеки ден, независимо дали са млади, или стари, в болници, или не. Важно е дори и един човешки живот да се спаси. Когато някой ти обяснява колко са полезни маските, които се шият в България, след това трябва да си носи отговорността за глупостите, които е дрънкал, защото Световната здравна организация още преди месеци заяви, че единствената маска, която се признава за защитна е N95. Два лева е тази маска в аптеките. Защо не раздават такива маски безплатно? Те дори на джипитата половин година не раздадоха. Цялата тази история е несериозна. Става така, че хората не се предпазват с маски, всеки се спасява както може, и накрая казваме: „Дайте сега да бием ваксината“. Еми добре, и какво ще стане с тази ваксина“, попита той.

Пламен Таушанов каза още, че проблемът с ваксините е в това, че всеки един пациент не е информиран за рисковете. Няма кратка характеристика, която да придружава всяка ваксинация и пациентът сам да избира ваксина. „Разправят се някакви легенди преди месеци, които не могат да се изпълняват. Като не могат да бъдат изпълнени, по-хубаво да не бъдат разказвани“, обясни той.

Според Таушанов още от самото начало на пандемията както ЕС, така и България не предприеха необходимите мерки, за да не се разпространи заразата. „Държавата трябваше да осигури предпазни средства и маски за хората. Осигури ли? Не! Започнаха тук с едни парцали-маски и т.н. Допусна се масово навлизане на този вирус сред населението. Той можеше да бъде изолиран и да не се стига до ексцесии. Целият проблем трябва да бъде разнищен и изяснен, а не да ни се запазват очите и да ни се казва да гледаме напред“, добави той.

Пламен Таушанов оцени като много ясни мерките, предприети в Китай. „За 3 месеца прекратиха проблема и сега имат по 10-12 случая от чужденци. Ниският брой на заболели не се дължи на информационна завеса“, отбеляза той.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови