София. Големият проблем на спешната помощ е , че 50% от позвъняванията не са за спешни случаи. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на Българската асоциация за закрила на пациентите. Необходимо е да се въведе санкция за лъжливи обаждания на телефона на спешна помощ, обясни той.

„Линейката да не се разхожда напред-назад, защото София има 14 линейки и няма как да обходи милион и половина население. Това не се реши и продължава същата история и в условията на пандемия – 200 случаи, които не са за спешни състояния. Целият проблем идва от това, че за спешни състояния има достатъчно хора с инсулт, инфаркт, ПТП-та и др. Системата отдавна се задъхва и прегрява“, каза още той.

Здравната системата тепърва ще прегрява с идването на грипната вълна в края на ноември, каза още Пламен Таушанов. Грешно е усилията да се насочват към крайната фаза на лечението на COVID-19. Трябва да се ограничи притока на заразяване, посъветва още той и обясни, че заразяване с този вирус може да се случи и от 10м. разстояние.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови