София. Държавата изначално не си свърши работата предвид пандемията. Това каза за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на УС на Българската асоциация за закрила на пациентите.

„Държавата не осигури маски на населението, каквото е изискването , когато се обявяват такива извънредни мерки. В продължение на месеци и до сега пациентите трябва да си закупуват маски сами и то на скъпи цени от аптеките. Освен това не може да се случи качествено здравеопазване, когато личен лекар казва на пациента по телефона да си направи PSR тест в някоя лаборатория, който тест се заплаща от пациента. Здравната каса заплаща тестовете по 60лв., а в частните лаборатории цената е около 120-170лв. Защо? Здравната каса заплаща тестовете по 60лв. през РЗИ, но не се заплаща първоначалния а последващия“, коментира той.

Пламен Таушанов каза още, че осигуряване на предпазни средства на лични лекари от страна на държавата няма. Когато няма масово носене на маски, когато се дават маски, които уж предпазват за два часа, а истината е, че са за 20 мин. и не предпазват от COVID-19, не можем да разчитаме, че лечебните заведения ще оправят проблема с коронавируса в България, коментира още той.

Евелина БРАНИМИРОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови