Общуването с някои хора предизвиква у нас различни негативни емоции – злост, отчаяние, тъга, помрачава настроението ни, губим желание да правим каквото и да било… Това е сигурен знак, че контактувате хора, които трябва да държите далеч от себе си

Пет типа хора, които трябва да държите далеч от себе си
 © Сн.: iStock.com

Психиатърът Ралф Райбек отделя пет типа „токсични“ хора и съветва да прекратим каквито и да било отношения с тях. Внимавайте „токсични“ могат да бъдат не само случайните познати или колеги. Под описанията на типовете можете да откриете някои от роднините си, деловите си партньори или изключително близък приятел. Разбира се, че ще бъде трудно съвсем да прекратите отношенията си, но се постарайте да сведете контактите си до онова ниво, в което няма да се чувствате застрашени. И не, това не е признак на егоизъм, а на здрав разум.

 

1. Критикът

Критикът вижда грешки във всички ваши действия и решения, постоянно критикува поведението ви, маниерите ви, начинът, по който се обличате и държите с хората.

Изобщо, правите ли нещо правилно? Когато сте заедно с критика, вие се чувствате като нищожество, като грешка на природата. Колкото и да се стараете, нищо не ви се получава. А критикът не спира, но не ви дава съвети, а само ви поставя в унизителна позиция. Да предположим, че закъснявате за среща с критика с 15 минути. Вместо да ви попита какво се е случило, той веднага се нахвърля върху вас: „Ти си толкова безотговорен – никога не можеш да пристигнеш навреме, камо ли нещо друго да сториш. Ето защо в живота си неудачник!“ Тук е разликата между добрия приятел и критика. Приятелят ще ви позвъни, ще попита какво се случва, какво ви задържа, за да не успеете да позвъните и т.н. А ако закъснението ви е един от лошите ви навици, приятелят ви ще се опита да ви помогне да станете по-организирани. Критикът никога няма да ви предложи помощ. Вместо това той ще ви попречи да се промените, да се развивате. Чрез вас той се самоутвърждава. Важен момент: Критикът осъжда човека, не неговото поведение. Много често в ролята на критик се явява родителят, казващ на детето: „Ти си лошо дете“, вместо: „Ти постъпи лошо“.

 

23 съвета, с които ще промените живота си>>>

23 съвета, с които ще промените живота си

 

2. Пасивният агресор

Този човек изразява недоволството си от вас или поведението с недомлъвки, намеци, многозначително мълчание или подавайки ви други завоалирани сигнали. Той никога не говори ясно за своите желания или пък неудовлетворение. Вие трябва да се досетите сами. На въпросите ви отговаря със загадки. „А, ти, не виждаш ли какво се случва?“, „Ти самият какво мислиш?“, или пък отговаря като жертва: „Всичко е нормално, не се обиждам, спокойно“. При това пасивният агресор продължава да съхранява дистанцията, демонстрирайки, че вие сте виновни. Да се общува с такъв човек е все едно да се опитвате да ходите по въже, без да сте тренирали. Каквото и да правите, все едно – ще паднете. Попадате в омагьосан кръг, опитвайки се да изясните какво в крайна сметка мисли и какво го е наранило. Можете да загубите половината си живот, за да разгадаете логиката на поведение на пасивния агресор. Нужно ли ви е това наистина?

 

Как да престанете да отлагате живота си за след това?>>>

Как да престанете да отлагате живота си за след това?

 

3. Нарцисът

Този човек иска винаги да се намира в центъра на внимание. Той знае всичко и за всички, той е най-добър в каквото и да било и не се стеснява да напомня за това при всяка възможност. Дори да сте най-умният и най-успешният човек, в неговата компания вие винаги ще играете второстепенна роля. Няма по-неприятна компания, нали? Не си я причинявайте. Нарцисът винаги гледа на останалите от върха на собствената си измислена кула. Може да ви се прииска да се съревновавате с него, но това е безсмислено начинание. Той веднага ще даде ход на емоциите си, изливайки гняв и ненавист, които се крият в него заради ниската му самооценка. В такава ситуация нарцисите са способни да унищожат всички около себе си. Не го позволявайте.

 

10 знака, че срещу вас стои нарцисист>>>

10 знака, че срещу вас стои нарцисист

 

4. Каменната стена

Този човек ще се нарече ваш приятел. Но ако има проблеми, той ще откаже да бъде съпричастен с чувствата ви. Постоянно бяга от директни въпроси, от внимание, а вие се чувствате недостоен да общувате с него. Той не просто отказва да общува с вас, той ви заставя да изпитвате разочарование и гняв. Тази тактика, подобна на политически дебат, когато нито един противник не поема отговорност, е крайно неприемлива между приятели. Поведението на „каменната стена“ донякъде напомня на пасивно-агресивния тип, но „каменния“ дори и не се опитва да ви изпрати скрито послание. Според него няма нужда да ви говори каквото и да било.  

 

8 неща, които добрите хора даряват на другите>>>

 

5. Асоциалната личност

В поведението на такъв човек се проследяват както черти на социопата (агресивност и непредсказуемост), така и наклонности на психопата (неспособност за разкаяние и съчувствие, използването на другите за свои лични интереси, отмъстителност). Асоциалната личност – това е психологически хамелеон, играещ си с емоциите на другите хора, за да постигне онова, което иска и да управлява ситуацията. Такъв човек майсторски плете своите мрежи и другите никога не могат да се досетят за неговата същност. Още нещо – асоциалната личност много често се приема за душата на компанията и най-добър приятел. Но когато е успяла да влюби в себе си всички обкръжаващи я, започва да ги използва за своите цели. Да се противопоставиш на такова хищно поведение е твърде сложно. Никой не иска да повярва в каквото и да било негативно качество, касаещо асоциалната личност, отхвърляйки всяко доказателство, докато не стане твърде късно. Открихте ли в тези типове някой от своето обкръжение? Бързо се спасявайте! А ако вашият кръг на общуване се състои само от такива хора, помислете защо привличате подобни типове.

 

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови