София. Идеята на зеления сертификат е да се универсализират мерките между страните членки. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ евродепутатът Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП, член на Комисията по обществено здраве. Най-общо документът съдържа в себе си два сертификата и една информация – сертификат за ваксинация, сертификат за възстановяване, което към момента се доказва с положителен антигенен тест и положителен PSR тест, и информация за наличието на отрицателен PSR тест при пътуване.

„Идеята на този дигитален сертификат е да се универсализират мерките между страните членки, за да може пътуването да става по-евтино и по-бързо, защото сега всяка една страна е въвела собствени мерки. Целта е общи и синхронизирани мерки, които да позволят безпрепятствено пътуване и доколкото е възможно да се върне свободата на пътуване“, допълни евродепутатът.

Петър Витанов каза още, че общ консенсус по отношение на сертификата е постигнат.

„За да може този сертификат да бъде ефективен, трябва всички страни да го приемат и припознаят. Тепърва предстоят междуинституционалните разговори. Идната седмица ЕП ще приеме обща позиция за дигиталните сертификати, която ще отстоява след това на преговорите с Европейския съвет. Нашето настояване е сертификатът да бъде валиден не повече от 12 месеца и да бъде използван само за нуждите на свободното придвижване. Всяко негово приложение извън свободното пътуване създава риск за нарушаване на основни човешки права. Второто предложение, което направихме, е освен PSR и антигенен тест, за доказателство за прекарано заболяване да може да се използва и т.нар. серологичен тест или тест за наличие на антитела. Това би обхванало един много широк кръг от хора. Настояваме и PSR тестът да бъде безплатен, както са безплатни ваксините, за да не се създава дискриминация“, коментира евродепутатът.

Петър Витанов подчерта, че е възможно да има отпор от страните по отношение на безплатните PSR тестове, но до месец юни консенсус трябва да бъде постигнат, за да може от 21 юни да има правила за въвеждане на дигиталния зелен сертификат.

Росица АНГЕЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови