Пасивно-агресивното поведение е често срещано, макар много хора дори да не осъзнават, че притежават подобна характеристика. Какво точно представлява пасивната агресия, какви биха могли да бъдат причините за нея и как се преодолява? Научете повече за пасивната агресия.

Пасивна агресия

Пасивната агресия се проявява под формата на пасивно-агресивно поведение и начин на комуникация с останалите хора. Ако човек е склонен към пасивна агресия, той със сигурност не е добър в директното споделяне на своите негативни чувства. Пасивната агресия се характеризира с леки намеци или използването на сарказъм, за да се изрази неодобрение. Много хора с подобно поведение дори не осъзнават, че се държат пасивно-агресивно с другите. В някои случаи пасивната агресия може да бъде проявена чрез странно чувство за хумор, което отблъсква хората.

Според някои проучвания пасивната агресия има припокриващи се характеристики с нарцисизма.

Как изглежда пасивната агресия?

Пасивно-агресивните хора проявяват типично поведение. Те са усвоили умението да казват подходящото нещо, макар в съзнанието си да имат противоположното отношение към даден човек или ситуация. Например човек, проявяващ пасивна агресия, няма да ви каже, че не е доволен от вашия избор. Вместо това той ще каже нещо, което звучи добре, но с оттенък на агресия зад него като: „Добре! Ако това е, което искаш!“.

По отношение на комплиментите пасивната агресия е скрита зад фасадата на сарказъм. Когато човек получи подобен комплимент, той не е сигурен дали трябва да благодари или пък му се подиграват. Пример за пасивно-агресивен комплимент може да бъде: „Сигурно е хубаво да изглеждаш добре във всичко, което облечеш“.

Добави описание

Хората с пасивно-агресивно поведение също така обичат да влизат в ролята на жертва, вместо да признаят истинските си чувства.
Едни от основните характеристики на пасивната агресия са: язвителност, озлобеност, враждебност, циничност, песимизъм, често оплакване, чувство на недооцененост, цупене, мълчалива манипулация (когато човекът умишлено не желае да говори с вас), обиди по отношение на други хора, отмъщение.

Какви са основните причини за появата на пасивна агресия?

 • Проблеми в детството

Пасивната агресия може да бъде причинена от проблеми в детството на човека. Потискането на чувствата и невъзможността емоциите да бъдат споделени адекватно в ранна детска възраст може да повлияе за формирането на пасивна агресия при възрастен човек, тъй като се натрупва гняв и чувство на безсилие. Натиск от общността детето да следва строго определен модел на поведение също може да доведе пасивна агресия. Други причини могат да бъдат пренебрегването, насилието или суровите наказания.

 • Проблеми със здравето

Пасивната агресия може да бъде следствие на: синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, стрес, безпокойство, депресия, биполярно разстройство, шизофрения, злоупотреба с алкохол по време на бременността.

Добави описание

Маниакална депресия (Биполярно афективно разстройство) >>>

 • Ниска самооценка

Ниската самооценка кара човек да се чувства нежелан и наранен от другите и може да доведе до пасивна агресия. Човек с пасивно-агресивно поведение има желание да нарани другите, защото се чувства наранен също. Отмъщението е често срещан признак на ниската самооценка. Това е странен начин за привличане на внимание по отрицателен начин.

 • Доминиращ човек в семейството

Когато детето израства с доминиращ родител или пък друг близък член от семейството си, като възрастен то прибягва до пасивната агресия като начин да върне на другите това, което самото то е преживяло.

 • Тормоз

Тормоз не само  в семейството, но и в училище, също може да отключи пасивна агресия.

Добави описание

Как да промените пасивната агресия?

Имайте предвид, че това е процес, който може да не се случи толкова бързо, колкото ви се иска. Вероятно е да се почувствате неудовлетворени от другите, както и от себе си. Най-важното е да не се отказвате, защото в крайна сметка след време ще забележите положителната разлика в живота си.

8 стъпки към промяна на пасивно-агресивното поведение:

 • Признайте, че имате този проблем. Първата стъпка в лечебния процес на изкореняване на пасивната агресия е осъзнаването, че имате пасивно-агресивно поведение. Едва след това може да предприемете стъпки към промяна.
 • Научете се как да не се държите пасивно-агресивно. Пасивната агресия е агресия, макар и прикрита. Дайте си време преди да отговорите, за да намерите точните думи, с които да изкажете това, което наистина чувствате. Задавайте въпроси, ако не сте сигурни какво има предвид другия човек.
 • Надникнете в миналото си. Стигнете до източника на вашата пасивна агресия, който вероятно се крие в миналото ви. Приемете случилото се, простете и се освободете от този товар. Ако е необходимо, консултирайте се с психолог.
 • Не се плашете от гнева. Гневът е нормално човешко чувство. Всички хора стават гневни понякога. Не се опитвайте да изкорените това чувство от себе си, но то не трябва да бъде преобладаващо.
 • Говорете открито за чувствата си. Споделяйте своите чувства по спокоен и зрял начин. Бъдете честни с това по какъв начин се чувствате, когато някой ви обиди.
 • Не бягайте от конфликти. Когато възникне конфликт или спор, не бягайте от тях, но не обвивайте емоциите си в сарказъм или отричане. Говорете с другите, бъдете уважителни и честни.
 • Не губете кураж. Промяната е възможна стига вие да я искате наистина. Тя може да не дойде толкова бързо, но е важно да не се отказвате. Използвайте своята пасивна агресия като катализатор за създаването на една по-добра ваша същност.

Добави описание

Прочетете още:

Мадлен Алгафари за детската агресия и родителските грешки

Агресията у тийнейджърите

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови