Получавали ли сте паник атака? А знаете ли как да я разпознаете и как да я овладеете. Вижте някои полезни съвети за овладяване на паник атаките.

Паник атаки - как да ги овладеете?
 © iStock

Какво е паник атака?

Ако четете тези редове, за да разберете какво представлява паник атаката, то вие сте щастливци. Това означава, че никога през живота си не сте изпадали в подобна ситуация.

Паник атаката е внезапно, силно и непреодолимо чувство на страх, че нещо лошо ще се случи. Страх, който обхваща и парализира – и психически, и физически. Пулсът се ускорява, започвате да се потите,  да треперите, губите контрол над мислите и движенията си. По-често няма обективна причина за паник атаката и тя може да се случи навсякъде и по всяко време. Не се знае колко време ще продължи. И най-често зависи от вас да се справите и преодолеете паник атаката.

Паник атаката може да продължи от 10 минути до час, при всекиго в различно и няма точна наука, която да определи това. Също не е известно дали ще ви сполети само веднъж, кога би могло да се случи отново и колко често ще изпадате в подобни ситуации. Ако забележите, че често страдате от паник атаки, веднага потърсете помощ от личния лекар, който да ви пренасочи към психолог, психотерапевт или психиатър.

Паник атаки: съветите на психотерапевта Анна Тодорова>>> 

6 здравни тенденции през 2021 >>>

паник атака

 

Как да се справите с паник атаката?

Опитайте да овладеете ума и тялото си, за да отмине паник атаката по-бързо. Ето някои трикове, с които да си помогнете.

 

Разпознайте паник атаката

Първата и най-важна стъпка е да разпознаете, че получавате паник атака. Това е особено трудно първия път, когато ви се случи. Най-често и вие, и хората около вас не знаят как да действат. Усещането за непреодолим страх, обреченост, дори смърт са сред най-сигурните психологически симптоми на паник атаката.

 

Дишайте дълбоко

Хипервентилирането (учестено дишане) е често срещан симптом при паник атака. Затова забавеното и дълбоко дишане помага за неутрализиране на другите симптоми. Дишайте дълбоко и колкото се може по-бавно през устата. Издишайте също от там. Нека въздухът изпълни корема и гръдния кош. След това издишайте също толкова бавно. Ако успеете да броите наум вдишването и издишването ще пренасочите ума си и ще се овладеете по-бързо.

4 дихателни техники и ползите от тях >>>

8 техники за справяне със стреса >>>

 

Притворете очи

Понякога паник атаката се появява в среда с много и различни стимули. Затова и притварянето на очите помага за овладяването. Ако успеете да съчетаете затварянето на очите с контрол над дишането, паник атаката ще отмине по-бързо.

релакс

 

Осъзнатост

С популяризирането на различните източни учения и практики, като йога, все по-често говорим за осъзнатост и ползите от нея. По време на паник атака човек губи връзка с действителността и заобикалящия го свят. Затова практикуването на осъзнатост може да е много полезно. Фокусирайте се върху усещанията. Опитайте да уловите мирис около себе си и да го разпознаете, без да виждате откъде идва. Пипнете с пръсти различните материи на дрехите си, усетете мекотата и грапавината им.

5 ползи от медитативната разходка >>>

 

Фокусирайте се върху нещо

Опитайте да овладеете паник атаката, като се фокусирате върху някакъв обект около себе си. Вгледайте се във всеки детайл. Ако можете, опишете всичко на глас – форма и цвят на предмета, форма и цвят на отделните елементи, изрисувани отгоре. Може да опитате да комбинирате с осъзнатостта – да докоснете и усетите релефа, ако има такъв и т.н.

 

Можете да опитате да си повтаряте някакво положително изречение (мантра), което ви носи утеха. “И това ще мине“, “Обичам съпруга си и детето си”, “Семейството ми ме обича и това е най-важното”, “Ще се справя” и т.н.

Може да опитате да си представите любимо място и мислено да се пренесете там. Сетете се къде сте било щастливи и отведете ума си там.

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови