Много хора изпитват потиснатост и паник атаки. Затова голяма част от учените са посветили кариерите си да разберат причините, които се крият зад това състояние.

Симптомите и на двете са безпокойство, нервност, учестено дишане, треперене, сърцебиене и интензивно потене. Човек трудно се концентрира и пространството, в което се намира, го притиска от всички страни.

Причините за паник атаките са много – от страх до социално неудобство. Факторите също включват и средата, в която се намирате, състоянието на мозъка, гените или други медицински фактори и заболявания.

Това чувство може драстично да попречи на спокойния ви начин на живот и да ви държи в напрежение постоянно. Засега не е намерен лек срещу този вид стрес, което го превръща в една от най-застрашителните болести по света.

Проучване в Япония показва връзката между психическото състояние и нивата на хранителни вещества в тялото. Така учените достигат до извода, че липсата на желязо и витамин B6 може да предизвикат нарушение на баланса в частта на мозъка, която отговаря за паник атаките и безпокойството.

Участниците в опита са били 21 като всички от тях се борят с различна степен на паника, учестено дишане и безпокойство. Учените са анализирали нивата на хранителни вещества в кръвта като са ги съпоставили с нивата на други 20 души, които са заявили, че не страдат от такъв вид психически заболявания.

Резултатите показали, че първата група има ниски нива на желязо и витамин B6. Според учените, това се дължи на липсата на баланс в мозъка и липсата на серотонин, който е известен като „хормон на щастието“ и е отговорен за центъра на удоволствие в мозъка.

Серотонинът се синтезира от аминокиселината триптофан. Желязото и витамин B6 играят огромна роля при процеса. Затова липсата им може да понижи нивата на серотонин в организма. Всъщност, голяма част от антидепресантите се стремят да го увеличат в кръвта на човек.

Според учените, това е лек пробив в борбата с паник атаките и следващи изследвания може да стъпват на тази база, за да се разбере причината, която стои зад това състояние.

 

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Николов

Най- нови