София. От 8 февруари стартира програмата „ПостКовид“ за пациенти, преболедували коронавирус. Това обяви началникът на Александровска болница проф. Борис Богов, като поясни, че тя ще бъде напълно безплатна. По думите му програмата ще се състои в три етапа.

„Първият се състои в безплатни прегледи и консултации на пациенти, които са преболедували COVID 19, и такива, които по собствено мнение са преболедували COVID 19, но не са били диагностицирани. Втори етап е при необходимост и наличие на индикации при тези пациенти да бъдат извършени задълбочени клинични прегледи и лабораторни изследвания, които да установят промени, които са настъпили след преболедуване на COVID инфекцията. Третият етап е изключително важен. Възможност за рехабилитация има в санаториумите в комплексите на тези специализираните болници за рехабилитация в цялата страна. Програмата е предназначена за всички, които са преминали не само през Александровска болница, но и за всички, които са прекарали инфекцията извън нея“, уточни проф. Богов.

Здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов обясни, че програмата цели да подпомогне възстановяването на всички български граждани, които са прекарали COVID-19 и са излекувани, но чувстват дефицит в някаква форма.

„По тази програма се работи от може би повече от 2 месеца. Днес за коронавируса знаем малко повече, отколкото знаехме в началото, но продължаваме да не знаем още толкова много. Като че ли това става все повече предвид нарастващия брой противоречиви данни в световен мащаб“, посочи той.

Теодора ПАВЛОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови