София. В периода от 30 април до 9 май се разкриват “зелени коридори” с иРНК ваксини. Това реши на заседание днес Националният ваксинационен щаб. Регионалните здравни инспекции ще създадат необходимата организация на територията на съответната област, като в понеделник, 26 април, ще бъдат обявени временните ваксинационни пунктове, където ще се извършват имунизациите срещу COVID-19.

50% от ваксините, които ще бъдат доставени, ще се разпределят към общопрактикуващите лекари, които ще продължат изпълнението на IV фаза от Националния ваксинационен план

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев уточни, че това не пречи на личните лекари в този период да правят имунизации, ако желаят. „С оглед на това, че много хора ще отсъстват и че търсенето е много по-малко, смятаме, че зелените коридори ще са тези, които ще правят основно имунизации“, коментира доц. Кунчев. По думите му там ще има всичко, с каквото разполага страната – „Пфайзер“, в по-малки количества „Модерна“ и „АстраЗенека“ за тези, на които им излиза втора игла или за тези, които желаят да се ваксинират за първи път. Той уточни, че в тези 10 дни няма как да се достигне до 50 000 ваксинирани, защото няма да работят нито общопрактикуващите лекари, нито хората ще търсят толкова много ваксина. „Това е цел, която си поставяме за след празниците, когато идват и по-големите количества ваксини. Горещо препоръчваме човек да си направи втората имунизация там, където е направена първата, но системата позволява и може да се направи и на друго място“, обясни доц. Кунчев. Той уточни, че системата е преработена така, че общопрактикуващите лекари да могат да правят ваксинации и на лица, които не са здравно осигурени, не са в неговия имунизационен списък, или лица, които са получили ваксина някъде другаде.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов допълни, че след 10 май ще може да се записва всеки през електронната платформа за желаещата от него ваксина без значение каква. По думите му ще има достатъчно ваксини в този период.

Той коментира и решението по отношение на ваксината „Янсен“. „Проведоха се доста обширни дискусии. Становището на Европейската агенция по лекарства е, че ползата е по-голяма от някои странични ефекти на ваксината на „Янсен“. Очакват се утре още две независими европейски комисии да дадат своето становище и окончателно нашето да бъде, след като се запознаем и с тяхното. Нямаме категорична позиция“, коментира проф. Гигов. По думите му принципът е, че ползата е по-голяма отколкото страничните ефекти. „Винаги може да се очаква при всяка ваксина някои странични ефекти, въпросът е до каква степен и честота са, както и какви възрастови групи засяга“, каза още той.

Доц. Кунчев допълни, че в понеделник след събирането на Националния ваксинационен щаб, когато ще е излязло решението на американския орган за храни и лекарства, ще има решение за ваксината на „Янсен“. „В контакт сме с няколко европейски страни, защото ни се иска да не се получава това, което се получи при „АстрЗенека“, а да има единно по възможност европейско решение и практиката да е еднаква. Ако успеем да го постигнем, добре, ако не, ние ще вземем нашето решение така или иначе“, заяви доц. Кунчев. По думите му ваксината на „Янсен“ остава на склад до понеделник. „Ваксинационният щаб ще вземе решението за нея на базата на други две решения. Едното е това, което вчера Европейската агенция по лекарствата публикува, а другото – на Агенцията по храни и лекарства на САЩ, както ще се съгласува и с други европейски страни“, уточни той.

Попитан дали има вариант да бъде отказано да се въведе ваксината „Янсен“ у нас, доц. Кунчев отговори: „Не. Вариантът е да е с тези показания, които сме казали за „АстраЗенека“. Да се внимава при жени под 60 г., особено такива, които са със затлъстяване, тютюнопушене, приемащи контрацептиви, в миналото с различни случаи на съсиреци. Другият вариант е да се пусне и да се работи с нея без ограничения“.

Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови