София. От 1 април разхлабват част от въведените противоепидемични мерки. От тогава врати отварят кината, театрите, музеите, галериите, фитнесите, библиотеките, цирковите представления, плувните басейни и комплекси, СПА центровете и спортните зали, но с 30% капацитет. Ресторантите с открити площи и градини също ще заработят, но с ограничено работно време – от 06.00 часа до 23.00 часа. Това важи и за местата за настаняване. Нощните заведения, игралните зали, казината, моловете и големите нехранителни магазини над 300 кв. м обаче остават затворени до края на месец април, като изключение ще има само за тези търговски обекти, които могат да осигурят пространства на открито. На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице. Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа. Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обекти в страната.
От 5 април децата се връщат в детските градини и ясли, а учениците от 12 април, като за тях ще бъде изготвен специален график съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев за поетапното им връщане в клас. До тогава ще остане настоящата форма на присъствено обучение в университетите, но само за определени специалности. След това се обсъжда да се върнат и тези, които не могат да проведат обучението си в електронна среда. До края на месец април не се предвижда провеждането на мероприятия на закрито. Също от 12 април се допускат груповите дейности и занимания в центровете за подкрепа за личностно развитие и центровете за специална образователна подкрепа.
На брифинг след доставката на 51 600 дози от ваксината на „Модерна“ здравният министър проф. Костадин Ангелов обоснова решението за разхлабването на мерките с това, че броят на хоспитализираните леко започва да намалява. „Надяваме се това да е трайна тенденция. В Кюстендил се наблюдава такава тенденция от около седмица. В някои други областни градове също се наблюдава такава тенденция. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика на тази трета вълна“, допълни той. По отношение на високата смъртност, регистрирана през последните 24 часа, Ангелов изказва съболезнования на близките им. Той уточни, че датите са вкарани в базата данни от последните няколко дни. „На 29 март са починали 71, на 28 март – 66, на 27 март – 38, на 26 март – 28.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допълни, че затягане на мерките ще има тогава, когато заболеваемостта продължи да расте рязко нагоре. „Нещо, което за момента сме преодолели. Вървим към плато. Заболеваемостта не е еднаква във всички райони. Вероятно ще има и райони, където можем да си позволим и по-ранно освобождаване на мерките, ако те са с ниска заболеваемост. При първите засегнати, вече има намаление“, коментира доц. Кунчев. По думите му в тези три взрива от миналата седмица в старчески домове, и в трите причината е била в персонал, който е вкарал инфекцията и който не се е имунизирал. „Ще изпратя писмо и до Министерството на труда и социалната политика. Без да има принуда ги държим на позицията, че тази ваксина трябва да е доброволна, но хората, работещи с възрастни хора носят много по-голяма отговорност и трябва да бъдат имунизирани. Не трябва да са задължени, но все пак да използваме всички канали да ги убедим да се имунизират“, подчерта доц. Ангел Кунчев.

Разхлабването на мерките коментира и премиерът Бойко Борисов, който беше на обиколка в област Плевен. „Ние сме като ластик: отваряме – затваряме за по 10-15 дни, това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. „Важно е, че сме направили това, което сме поели ангажимент. Вчера получихме 31 000 ваксини на „Пфайзер“, днес още 51 000 на „Модерна“, утре ще получим и 151 000 на „Астра Зенека“. Благодаря на ЕК за това, което прави. До края на месеца ще минем над 700 000 ваксини. Разчитам много на личните лекари и на всички медицински специалисти максимално бързо по 10 000 – 15 000 ваксини на ден да се поставят. Това означава милион и половина българи да бъдат ваксинирали или преминали през вирус. Това дава възможност за оптимизъм, че май – юни ще излизаме от пандемията“, заяви Борисов.
Премиерът уточни, че сутринта рано днес са провели съвещание с здравния министър Костадин Ангелов и главния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. На него е било обсъдено поетапното разхлабване на мерките. „Мислим и за фитнесите и СПА центровете. Зимните ни курорти работят на макс и продължават да работят. В тази изключително тежка ситуация за света това е оптималният вариант между мерки и щаденето на психическото състояние на хората. Аз съм оптимист, че ще минем милион ваксини. Оптимист съм, защото знам как работи ЕК с европейската ваксинация“, допълни още той.
Люба АЛЕКСИЕВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови