Дневната норма на изпитата вода повдига много въпроси. Някои препоръчват да не броите броя на изпитите чаши, а да се доверите на тялото и да се съсредоточите само върху усещането за жажда, докато други убеждават, че е необходимо да се правят изчисления.

Статия в The Journal of American Dietics Association казва, че за да поддържа адекватно ниво на водата, средностатистическият мъж, който не спортува, трябва да пие поне 2900 мл течност на ден, а за жените нормата е 2 200 мл. Тук се включва не само чистата вода, но и тази от сокове, кафе, чай, супи .

Ако тялото загуби повече вода, отколкото получава, се появява дехидратация, която вреди по различен начин на организма, в зависимост от степента на дехидратиране.

Ето кои са симптомите:

Сред симптомите са:

  • суха кожа и лигавици (уста, нос, очи)
  • умора и слабост
  • намалена концентрация
  • умора
  • повишена телесна температура
  • главоболие

Най-много дехидратира организма алкофолът. И все пак дневната норма вода е индивидуална за всеки човек и зависи както от температурата и влажността на околната среда, така и от храненето, възрастта, теглото, дихателната честота, скоростта на метаболизма, нивото на активност.

Първият категоричен признак на дехидратация на организма е тъмният цвят на урината.

С урината бъбреците отделят метаболитни продукти. Ако малко вода попадне в тялото, тя става по-концентрирана и наситена с различни отпадни продукти, потъмнява и придобива силна и остра миризма.

Ако има достатъчно вода в тялото, тогава всеки път, когато посещавате тоалетната (нормата е поне пет пъти, но не повече от десет), урината ще е прозрачна и светла на цвят.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *