Швейцарските учени са намерили нов начин за лечение на артрит. Те са открили два протеина, които могат да намалят активността на имунните клетки, отговорни за развитието на заболяването.
Екипът от учени е насочил усилията си в изследването на протеининте IL-4 и IL-13 , които играят важна роля при възпалителните процеси. Всъщност, имунната ни система започва да ги произвежда сама, когато в организма ни нахлуят инфекции или алергени.

По време на експеримента учените са забелязали по какъв начин IL-4 и IL-13 регулират поведението на имунните неутрофилни клетки – голяма част от тях се събират в ставите, които са засегнати от артрит.

Оказа се, че протеините могат да спрат миграцията на неутрофили към ставата и по този начин да намалят нейното възпаление .Припомняме, че артритът не е заболяване на старостта. Две трети от хората, които заболяват от него са на под 65-годишна възраст, като сред тях има и деца. Артритът е възпалително заболяване на опорно-двигателния апарат, което засяга главно ставите.

Ето кои са неговите симптоми:
Заболяването се причинява от възникнали промени, засягащи функциите на имунната система, която атакува ставите.
В началото пациентът може чувства болки в ставите, лека сутрешна скованост, повишена температура, често пъти дори и подуване.

Болката и слабата подвижност провокират възпаление в ставите, а на по-късен етап се стига до тяхното напълно унищожаване.
Лечението, което се провежда с противовъзпалителни лекарства и хормони, за съжаление, помага само в началните етапи от болестта. Лекарствата премахват болката, но ставите не спират да се разпадат.

Сега откритието на учените дава надежда за създаването на нови видове лекарства срещу ревматоиден артрит. За целта обаче ще е необходимо да се проведат доста допълнителни изследвания.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови