Учени от Университета на Масачузетс в Съединените щати препоръчват да се прекрати употребата на антибактериален сапун по време на пандемията на коронавирус, поради неговата недоказана ефективност и безопасност. Оказва се, че антибактериалните сапуни съдържат един опасен компонент, наречен триклозан, който  може да наруши функцията на щитовидната жлеза рак и да предизвика рак.

Учените досега са извършили повече от 30 експеримента с антибактериален сапун, в чийто състав е включен триклозан. Това вещество се счита за противогъбично съединение и е с широк спектър на действие. Тестовете обаче засега не са потвърдили категорично неговата ефективност, но за сметка на това показват, че триклозанът е в състояние да потисне имунната система, както и да причини хормонална недостатъчност и растеж на злокачествени тумори.

Ето защо, в битката срещу коронавируса, учените съветват да използвате обикновен сапун за поддържане на личната хигиена. С него рискът от заразяване с респираторни и стомашно-чревни инфекции би могъл да бъде намален с 21% и 31%. За да се унищожи причинителят на коронавируса обаче, ръцете трябва да се мият в продължение на минимум 30 секунди.

А колкото до антибактериалните сапуни, вече е забранено използването на триклозан в състава им, както и във всички други продукти, ориентирани към хигиена и лечение – производството на лекарства и някои други стоки. Ограниченията са влезли в сила от март 2020 г.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови