За някои отеклите, тежки и уморени крака са целогодишен проблем, свързан с особености в организма им или известно хронично заболяване, от което страдат. За други пък те са предимно летен проблем. И в действителност, повечето „нормални“, несвързани с болест случаи на подуване на краката са през топлата част на годината. Горещото време, реакцията на организма ни към него, както и някои наши поведенчески грешки през този перид обуславят и по-честото възникване на този симптом.

Нормално „движение“ на флуидите в долните крайници

Това, което предстои да се опише, важи за всички тъкани в тялото. Особеното обаче е, че става въпрос за краката, нашите стълбове, които ни държат в изправена позиция и носят теглото ни. Допълнително, те се подчиняват като всичко друго, на гравитационните закони, а са и най-отдалечената от сърцето част на тялото.

Чували сме, че повече от половината ни тяло се състои от вода. И къде е тя? Тя е във всяка клетка, както и в телесните течности, така и в междуклетъчното пространство. Освен това тя не просто си стои там, а се придвижва непрекъснато, служи като среда за протичане на различни реакции и за пренасяне на различни вещества. Течности непрекъснато се филтрират от капилярите в тъканите и междуклетъчното простраство, както и се абсорбират обратно, отвеждайки се през венозните съдове. Останалото излишно и неабсорбирано количество течност се извежда с лимфните съдове.

Балансът на този процес зависи от филтрационното налягане, което се определя от налягането на кръвта – хидростатичното налягане , онкотично налягане (съдържанието на албумин), йонният ѝ състав и отношението му с този йонен състав извън капилярите в междуклетъчното пространство. Условия за възникване на оток има или при повишено филтриране на течности или при влошеното им извеждане. Основните фактори за това са:

 • Повишено хидростатично налягане в капилярите;
 • Понижено онкотично налягане на плазмата;
 • Повишена проницаемост на капилярната стена;
 • Влошено оттичане на лимфата и/или венозната кръв

Каква е ролята на топлото време?

Кръвното налягане във венозните съдове не е високо. За отвеждане на кръвта към сърцето се разчита, освен на него и на механизма на „мускулната помпа“ – съкращенията на мускулите на крака подпомагат изпомпването на кръвта във вените нагоре. Ето защо продължителното стоене в седнала или изправена позиция, без движение, е предпоставка за възникване на отоци и тежест в краката.

През най-топлите дни ни е горещо и мнозина гледат да не „шават“ много-много.

Допълнително, един от начините за терморегулация на организма е периферната вазодилатация – разширение на периферните, повърхностни кръвоносни съдове. По този начин в тях попада повече кръв и по-ефективно тя отдава топлината си на околната среда. Това забавя отичането на кръвта и съответно допринася за формиране на отоците.

Кога не бива да пренебрегваме отоците?

Те не са изключително болезнени, не тече кръв, не стърчи кост и изобщо не са изключително фрапантно явление и много хора са склонни да ги неглижират малко или повече. Наистина, има такива, които са наясно, че са склонни към отичане на краката след дълъг работен ден или през горещите дни и знаят как да си помогнат. Вярно е, че свръхреакцията към всяко дребно нещо не е сред най-добрите подходи. Но пък когато става въпрос за здравето е по-добре 100 пъти ситуацията да е „фалшива аларма“, отколкото да пропуснем нещо важно.

Ето някои особености на отеклите крака, които винаги трябва да ни насочат към лекарския кабинет в най-кратък срок:

 • Краката са отекли за първи път

Щом това не ни се е случвало никога досега и се появи рязко и изведнъж, задължително тряба да се изключат патологичните причини за възникването на отока.

 • Подуването е ексцесивно

Очевидно, има разлика от умерения оток, от който обувките леко стискат, до сериозният масивен оток.

 • Отокът е съпроводен с болка

Особено след период на залежаване, след операция или след продължителен престой в кола, самолет или др. обездвижваща ситуация;

Това е спешно състояние и може да се дължи на дълбока венозна тромбоза. Тя носи непосредствен риск от белодробна тромбемболия и налага незабавното ѝ  уточнение.

 • Едностранно подуване

Тук няма как да обвиним фактори като умора и горещина, защото те влияят еднакво и на двата крака и очевидно в единия има фактори, затрудняващи оттичането на течностите.

 • Подуване на целия крак до слабините;
 • Подуване, съпроводено с промени в цвета на кожата, разязвявания или някакви ранички, както и симптоми като изтръпване, парене или мравучкане, зачервяване или повишена температура на крака;
 • Подуване при пациенти, за които вече е известно, че имат хронично заболяване или пък приемат медикаменти по друга причина (например орални контрацептиви и др.).

Puls.bg

Николов

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *