София. Днес да се ваксинират във Военномедицинска академия са отишли около 450 човека. 720 души са ваксинирани срещу COVID-19 във ВМА през вчерашния ден. Десетки софиянци се възползваха днес от възможността да се ваксинират в пункта, открит в Триажния център на УМБАЛ “Св. Анна“. За вчерашния ден са ваксинирани близо 14 хил. души в страната.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски каза, че е смесен потокът на желаещите да се ваксинират. „Едните са от фаза 3 на ваксинацията. А други са случайни граждани. Непрекъснато идват граждани. Ние сме обявили, че имаме достатъчно ваксини „АстраЗенека“, добави Мутафчийски. Той каза, че днес няма хора с реакции след ваксинацията. Мутафчийски добави, че се отзовават много млади хора във възраст между 20 и 35 години и възрастни хора. Работното време на Ваксинационния център във ВМА е от 09.00 до 17.00 часа в събота и неделя и от 09.00 до 20.00 часа от понеделник до петък, а в “Св. Анна“ пунктът работи от 08.00 ч. до 17.00 ч., включително и в почивните дни.

Здравният министър Костадин Ангелов коментира, че според него е по-добре хората да чакат за ваксинация, отколкото пред спешните кабинети или да чакат линейката да дойде вкъщи и тя да не идва. Здравният министър помоли всички желаещи да се ваксинират да следят сайтовете на областните управители. По думите му се обсъжда възможността за зелени коридори през седмицата след определени часове. „От понеделник очаквам да обсъдим с колегите, дали след определено време например след 16.00 часа следобед да има отново зелен коридор, тъй като времето е лошо, а хората, които попадат в нормалната четвърта фаза, са възрастни, така че да дадем възможност на всички“, обясни министърът. Информационната система за записването за ваксина ще стартира на 3 март.

Министърът каза още, че във всяка една болница, където има ваксинационнен център всеки може да се ваксинира. Всеки ще може да се запише електронно през десетминутен интервал от време и да избере ваксинационния център, в който това ще се случи.
„В момента в пунктовете има „АстраЗенека“. От ваксините , които изчакват за РИК и СИК, са ваксините на „Пфайзер“. В понеделник пристигат ваксини на „Пфайзер“. Във сряда пристигат 12 хиляди ваксини на „Модерна“. В края на месеца пристигат около 80 хиляди ваксини на „АстраЗенека“, каза министърът. Той подчерта, че всяка една регистрирана ваксина е с доказано приложение на всички хора. Като Ангелов подчерта, че най-добрата ваксина е тази, която е налична. „След време, когато дойдат много големи количества ваксини, със сигурност хората ще имат възможност да избират ваксина, която е налична с всички останали. В момента ваксинираме с това, което имаме. По този начин можем да постигнем колективен имунитет“, подчерта той.

Теодора ПАТРОНОВА

© 2021 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови