Огледалната терапия е проста практика, която не изисква специални умения. Достатъчно е да пожелаете да се свържете по-добре със себе си и да се заобичате повече. Научете повече за огледалната терапия и как точно се практикува тя.

Огледална терапия – обичайте и излекувайте себе си
 © iStock

Ако търсите нов психологически или духовен подход, с чиято помощ да подобрите живота си, то огледалната терапия е наистина подходяща за вас. Огледалната терапия е метод, първоначално разработен от Луиз Хей като начин за влизане в контакт с вътрешния Аз. Основната цел на огледалната терапия е да развие любов и грижа към себе си, както и по-смислени взаимоотношения с другите.

Всекидневното вглеждане в огледалото за определен период от време заедно с внимателно подбрани думи представлява комбинация, която създава по-състрадателна връзка със самия себе си.

Имайте предвид, че е напълно нормално да се чувствате некомфортно първите пъти, в които практикувате огледална терапия. Възможно е да се появят чувства като неудобство, неловкост, смутеност. Огледалната терапия отразява обратно чувствата, които изпитвате към себе си. По този начин може да разберете по-лесно къде е вашето съпротивление и къде сте по-отворени. Ясно се проявяват и мислите, които се налага да бъдат трансформирани, ако човек желае да има по-щастлив и удовлетворяващ живот.

Огледалната терапия позволява да осъзнаете какви взаимоотношения имате със самите себе си.

Добави описание

Огледалната терапия е чудесен начин и за свързване с вътрешното ни дете – един от многото архетипи (или форми на енергия), които съставят нашите личности. Простото вглеждане в огледалото и утешаването на детето във вас може да бъде изключително ефективна лечебна практика. Колкото повече емоции чувствате, толкова по-силно емоционално прочистване се случва.

Казват също така, че очите са портал към човешката душа. Ето защо огледалната терапия дава достъп и до онази по-дълбока част във всеки от нас. Но свързването с душата идва на по-късен етап, едва след като човек е положил достатъчно усилия и промени – преодолял е несигурността и недоволството от себе си, започнал е наистина да се приема и обича.

Как да практикувате огледалната терапия?

 • Бъдете последователни

За да има нещо ефект, то трябва да бъде прилагано последователно. Огледалната терапия създава най-мощни промени, когато се извършва последователно за дълъг период от време. Препоръчително е да отделяте поне 5 минути на ден, макар че 10 минути или повече са още по-добре.

 • Намерете най-доброто време от деня

Няма значение дали ще практикувате огледалната терапия сутрин, вечер преди лягане или през деня. Единственото, което е необходимо, е да бъдете спокойни и необезпокоявани от никой.

Добави описание

 • Изберете позитивни думи на утвърждение

Когато застанете пред огледалото, хубаво е да използвате мили и положителни думи към себе си. Те могат да опиват нещо, което харесвате в себе си или дори нещо, което желаете да развиете в себе си. Може да сменяте утвърждаващите думи в зависимост от ситуацията и емоциите, които усещате. Някои примери са:

 • Уча се да те обичам
 • Готов съм да се грижа за теб
 • Харесва ми колко си внимателен, грижовен, искрен
 • Достоен съм за любов
 • Достатъчен съм си
 • Аз съм точно този, който трябва да бъда в този момент
 • Нормално е да се чувствам уплашен
 • Нормално е да се чувствам тъжен
 • Аз съм красив
 • Прегръщам страховете си
 • Аз съм силен
 • Доверявам се на естествената си мъдрост
 • Аз съм отворен и възприемчив
 • Вярвам в себе си

Когато говорите пред огледалото на себе си, винаги използвайте положително формулирани изречения. Вместо „Аз не съм безполезен“, кажете „Аз съм достоен“.

Повтаряйте утвърдителните думи на глас или наум поне 10 пъти. Колкото повече повтаряте думите с искреност и вяра в тях, толкова по-голяма е тяхната сила. Когато изговаряте утвърждението към себе си, гледайте се в очите. Може да включите и собственото си име, защото това изпраща мощно послание към подсъзнанието.

Добави описание

Каквито и емоции да се появят по време на огледалната терапия, не ги потискайте. Ако ви идва да се разплачете – направете го. Понякога емоциите са свързани с травматични ситуации още от детството – особено когато са интензивни. В тези моменти не се спирайте, а просто утешете своето вътрешно дете.

 • Записвайте откритията си

Докато практикувате огледалната терапия, е важно да си водите дневник. Не е нужно да бъдат дълги записки, достатъчни са няколко изречения. Запишете как се чувствате и какво се е случило. Не е нужно да пишете всеки ден, но е важно да отбелязвате важните неща – всички нови емоции, мисли и открития.

Прочетете още:

Как да обичаме повече себе си?

Емоционални тригери: Как да ги разпознаете и управлявате

Как да се справим с неудобните емоции?

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови