Обичате да пиете кафе, но и често страдате от главоболие – нужно ли е да ограничите приема на кофеин? Научете повече за връзката между кофеина и неприятното главоболие.

Облекчава или влошава кофеинът главоболието?
 © iStock

Едва ли има човек, който никога през живота си не е изпитвал главоболие. Болката в главата, независимо в коя част точно, е нещо, с което всички хора се сблъскват понякога. А някои дори доста по-често. Ако обичате да пиете кафе и всеки ден започвате деня си с него, вероятно трябва да проучите по-добре връзката между кофеина и главоболието. Колкото и парадоксално да звучи – в някои случаи кофеинът може да облекчи болката в главата, а в други – да я предизвика.

Как кофеинът помага при главоболие?

Когато човек има главоболие, първото му и естествено желание, е болката да отмине по-скоро. Независимо дали става въпрос за главоболие от напрежение или мигрена, кофеинът може да помогне. Неслучайно той е една от съставките в много болкоуспокояващи лекарства. Смята се, че кофеинът подобрява действието на медикаментите срещу главоболие. Той има свойството да намалява възпалението и това може да бъде причина за облекчаване на болката.

Добави описание

Съществува много рядък вид главоболие, наречено хипнично главоболие, което реагира изключително добре на кофеина. Хипничното главоболие обикновено се среща при хора над 50 години и се появява изненадващо през нощта. Силната болка, вследствие на този вид главоболие, може да бъде избегната с чаша кафе преди лягане.

Как кофеинът може да предизвика главоболие?

Колкото и да е странно, това, което прави кофеинът ефективен в борбата с главоболието, също може и да го причини. Тъй като кофеинът стеснява кръвоносните съдове, когато спрете да го приемате, те се разширяват отново и това може да доведе до главоболие. Така например, ако пиете всеки ден кафе, тялото ви привиква и при липса на консумация на кофеин, може да се появи главоболие. Болка в главата заради кофеин може да бъде предизвикана и от твърде голямо количество лекарства, съдържащи кофеин като съставка. В случай, че приемате твърде много или твърде често болкоуспокояващи с кофеин, след като премине тяхното действие, болката би могла да стане още по-силна.

Добави описание

Какво може да направите?

Обърнете внимание на напитките и храните, които приемате (съдържащи кофеин). Ако страдате от мигрена или често изпитвате главоболие, препоръчително е да намалите или напълно да изключите кофеина. Най-добре би било обаче да направите това плавно.

Прочетете още:

10 вида главоболие и как да се справим с тях

Кои храни и напитки ни докарват главоболие

7 съвета, с които ще победите мигрената

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови