Няма родител, който да иска неговото дете да бъде най-доброто, най-умното, най-послушното. Сега ще ви припомним няколко важни съвета от психолозите, които да ви помогнат във възпитанието на малкото слънчице. Ако ги спазвате, ще постигнете наистина голям успех. Нека видим кои са:

Не удавяйте децата си в любов

Най-естественото чувство на родителя е безусловната му любов към своята рожба. Но трябва да знаете къде е  границата, защото прекалената обич понякога може да ви изиграе лоша шега. Дете, над което родителите непрестанно бдят, става разглезено и действията му не подлежат на контрол. Ето защо е необходимо да показвате своята любов, но в същото време и да научите детето на най-основните житейски ценности.  То трябва да се вслушва в съветите ви и да изпълнява това, което му се казва, защото е за негово добро.

Детето трябва да се чувства сигурно и защитено

До вас детето трябва да се чувства в пълна безопасност. Избягвайте да провокирате враждебност, както и да се карате с половинката си, защото децата се страхуват най-много от кавгата между родителите. Ако сте по-сдържани, така ще покажете на детето си, че конфликтите могат да се разрешават по мирен път.

Слушайте внимателно детето

Това е най-важният съвет за родителите – постарайте се да разговаряте с децата си и да водите диалог, а не монолог. Слушайте внимателно какво ви казват те, за да сте наясно със страховете и тревогите им, защото точно това им въздейства успокояващо. Не забравяйте, че ако се интересувате какво прави вашето дете и какво казва, постепенно то ще свикне да споделя проблемите си охотно вас, а няма да се обръща за помощ към  приятели или непознати. Помнете, че ако искате детето да ви слуша, трябва първо вие да го изслушате.

Монева

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Монева

Най- нови