Нунчи е житейска стратегия, станала популярна в последно време, но всъщност датираща от векове. Нунчи се свързва с емоционалната интелигентност и осъзнаването на ситуацията. Научете повече за това какво представлява нунчи и кои са принципите на тази философия.

Нунчи – корейската тайна за емоционална интелигентност
 © iStock

Нунчи (nunchi) е корейска дума, която в буквален превод означава „измерване с очи“. Нунчи е като вид изкуство, което позволява на човек да бъде осъзнат за това по какъв начин другите мислят и чувстват. Нунчи помага за създаването на връзка, доверие и хармония между хората.

В Коря нунчи е вплетено в ежедневието. Корейците дори имат поговорка, която гласи: „Половината от социалния живот е нунчи“. Според нунчи стаята, в която се намирате с други хора, е като един жив, дишащ организъм. Ето защо тази корейска философия ни учи как да усещаме не само хората като отделни индивиди, но и цялостната атмосфера на мястото или ситуацията, в която сме с тях.

Правилата на нунчи:

 

Освободете ума си

Отстъпете, дишайте и помнете, че предразсъдъците ви пречат да научите повече за хората. Ако смятате, че вече знаете необходимото за даден човек или ситуация, вие автоматично „изключвате“ сетивата си и до вас по-трудно могат да достигнат нови впечатления.

Помнете ефектът на наблюдателя

Когато влезете в дадена стая, вия я променяте. Бъдете наясно с вашето влияние. Вашето присъствие вече променя средата, не е нужно дори да казвате нещо. Не забравяйте да съобразявате своите действия спрямо съответната среда.

Добави описание

Наблюдавайте стаята

Ако вие сте този, който току-що е влязъл в стаята, това означава, че всички други са вече там от по-дълго време. Наблюдавайте ги, за да получите информация за стаята. Ако всички изглеждат тъжни например, не се опитвайте да ги развеселите, докато не съберете достатъчно информация. Ако пък хората са заети с някаква дейност в момента на вашето идване, не я прекъсвайте.

Знайте кога трябва да замълчите

Ако изчакате достатъчно дълго, ще получите отговор на повечето си въпроси без дори да се налага да питате. Този съвет ще ви послужи добре в преговорите, където целта е научите възможно най-много, като същевременно не показвате изцяло своите намерения.

Не забравяйте маниерите

Не забравяйте за добрите маниери – те съществуват, защото има причина за това. Ако имате добри маниери, ще карате другите хора да се чувстват по-комфортно.

Добави описание

Четете между редовете

Хората невинаги споделят това, което мислят и това е техен избор. Ако някой се притеснява да бъде откровен с вас, не го карайте да се чувства неудобно от това. По-скоро се съсредоточете върху усещанията си, свързани с този човек и контекста на цялата ситуация. Може би по този начин ще откриете това, което искате да знаете.

Бъдете пъргави, бъдете бързи

Събирайте информация, обработвайте я и се адаптирайте бързо. Стаята, в която сте влезли преди 10 минути вече не е същата. Всичко е като поток и се променя постоянно. Запомнете – оцеляването не е предимство на най-силните, а на най-адаптивните.

Прочетете още:

6 неща, които трябва да пазите в тайна според хиндуистката философията

Ичи-го ичи-е: Японска философия за щастие

Дао щастие – бъдете егоисти!

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови