Кога нощното изпотяване е проблем, а не просто резултат от висока температура в спалнята? Кои са причините и какво можете да направите, за да се справите с това състояние? Научете повече за нощното изпотяване.

Нощно изпотяване - 6 възможни причини
 © iStock

Кое се определя като нощно изпотяване?

Ако в спалнята ви е топло, или сте прекалено облечени, е съвсем нормално да се изпотите. Нощното потене обаче е съвсем друго. При него имате горещи вълни, докато спите, и се будите облени в пот. Понякога нощното изпотяване е толкова интензивно, че се налага смяна на спалното бельо.

 

Всичко за изпотяването, което трябва да знаете >>>

6 ползи от изпотяването, за които може би не подозирате >>>

 

В случай, че често се потите нощем, започнете самонаблюдение и потърсете съвет от личния си лекар. Причините за нощните изпотявания могат да са различни – от безобидни до сериозни. Ето и някои от причините за нощно изпотяване:

 

Нощно изпотяване – възможни причини

 

Лекарства

Някои лекарства причиняват нощно изпотяване. Такива са антидепресантите, стероидите и понякога дори обикновения аспирин. Ако приемате някакви медикаменти, прочетете листовката и проверете за странични ефекти. Разговаряйте с лекаря, който ви ги е изписал, като му обясните в детайли интензитета на нощното изпотяване. Ако то продължи, може да се наложи да спрете лекарството или да го смените с друго.

лекарства

 

Идиопатична хиперхидроза

Хиперхидроза е терминът за прекалено потене. Възможно е нощното изпотяване да се дължи на това състояние. При него тялото постоянно отделя твърде много пот.

Какво трябва да знаете за хиперхидрозата? >>>

 

Менопауза

Менопаузата е сред най-често срещаните причини за нощно изпотяване. В този случай потенето и горещите вълни могат да се случват само нощем, или през целия ден. Навлизането в менопауза е сложен и често продължителен процес, който усложнява ежедневието на жената. Няма определена възраст, нито строго определени симптоми – всичко е индивидуално, свързано както с начина на живот и хранене, както и с генетичната предразположеност. Промяна във физическата активност и по-качествено хранене, както и прием на хранителни добавки, могат да улеснят прехода и да намалят нощните изпотявания. 

менопауза

 

Хипогликемия

Хипогликемия е по-сложната дума за ниска кръвна захар. Нощното потене в резултат на хипогликемия се случва най-вече при диабетици, които приемат инсулин или таблетки. При падане на кръвната захар в тези случаи се появява и нощно изпотяване.

Кристален дезодорант – натурален продукт срещу изпотяване >>>

 

Хормонален дисбаланс

Сред причините за нощно изпотяване може да е проблем с хормоните. Хормоналният дисбаланс е сред най-лесните за установяване състояния и се потвърждава чрез изследвания. Недостатъкът е, че тези изследвания са доста скъпи и не по възможностите на всеки.

хормони

 

Други

Нощното изпотяване може да е свързано с бременност или следродилен период. Ако изпитвате тревожност или получавате паник атаки, също може да страдате от интензивно потене през нощта. 

 

Как да облекчите нощното потене?

Нощното потене може да е много неприятно и дори изтощително. Има някои малки промени в начина на живот, които да направите, за да облекчите нощното изпотяване:

  • Намалете употребата на алкохол и кофеин
  • В спалнята не бива да е много топло. 18-19 градуса е идеалната температура за добър сън
  • Не тренирайте, не яжте люто и не пийте топли напитки непосредствено преди лягане
  • Използвайте спално бельо и носете пижами от 100% памук
  • Правете кратка релаксация преди лягане
  • Ако нощното изпотяване е придружено с други симптоми – висока температура, кашлица, болки в тялото, треперене и други, направете консултация с лекар

Източник: https://zdrave.rozali.com/

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови