София. Нощните заведения ще работят с намален капацитет, като това е мярка, с която от здравното министерство се надяват да ограничат разпространението на COVID-19. Заповедта ще влезе в сила от полунощ, а в нея е разписано, че на всеки 2 кв. м може да бъде един човек, а не както беше досега – по човек на квадратен метър. За спазването на мерките ще следят от регионалните здравни инспекции и полицията.
„Всички проверки, които се правят, завършват или с предписания, или с налагане на санкции. Това ще продължи. Там, където не се спазват мерките след предписанията, следва глоба, затваряне за 3, след това за 14 дни. Няма да има компромис за никого, защото залогът е животът на всички“, увери здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.
Той отбеляза, че е далеч от мисълта, че нарушители няма да има, но когато такива бъдат намерени, санкции ще има. Ангелов подчерта, че затварянето на държавата води до лоши икономически, социални и психологически последици.
„Ако постигнем 80-90 % спазване на новите мерки за заведенията, значи сме постигнали резултат. Не искаме да затваряме държавата, искаме мерките, които се въвеждат, да се спазват от всички. Ще можем да контролираме на всички места, където е физически възможно да го правим. Нека не се съсредоточаваме в изключенията“, обясни той.

Председателят на УС на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов беше категоричен, че браншът не би издържал на второ затваряне и обясни, че заради това са готови на всякакви компромиси само и само дейността им да продължи.
„Важно е да работим. Виждате какво се случва в Европа. За съжаление, нашите колеги там са затворени за неясно колко време“, допълни той.
По думите на Алибегов не това, че заведенията работят е причината броят на новозаразени с коронавирус да се покачва. Той допълни, че ако се налага, другата седмица ще бъдат предложени и нови мерки.

Теодора ПАВЛОВА

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови