София. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов ще открие в 10.00 часа на 24 септември новият бипланов ангиограф в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Инсталираният в болницата Azurion 7 Biplane е от последно поколение на фирмата Philips. На Балканите и в Югоизточна Европа подобен апарат има само на две места – в България и Словения. Единственият друг бипланов ангиограф в България отново се намира в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и заработи преди точно 10 години.

Инвестицията в новото съоръжение възлиза на 2,4 млн. лева и е финансирана със средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването.
С новата придобивка УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ разполага вече с две специално оборудвани ангиографски зали, където, по ендоваскуларен път, (през вена на крака или ръката,) ще се третират най-сложните мозъчно-съдови заболявания в България (мозъчни кръвоизливи, артериовенозни малформации, мозъчни аневризми). Общият капацитет на двете зали е около 600 интервенции на година.

Новият ангиогарф се отличава с редица технологии и функции, които значително подобряват диагностиката на заболяванията, позволяват отлична навигация по време на сложните невро-мозъчни процедури. Уникалната технология на Philips – Clarity позволява получаване на най-прецизни висококачествени образи при възможно най-ниска радиационна доза. Тя е с от 50% до 70% по-малка (измерено спрямо същите системи без тази технология). Тази функционалност е особено полезна при дълги и сложни процедури, където рентгеновото натоварване за пациентите и персонала се увеличава.

Друга уникална функционалност е специализираната програма за анализ на аневризми – Aneurysm Flow. С нея се прави анализ на състоянието на аневризмата, типа на потока, главния съд, преди поставяне на устройство за затваряне – т.нар. флоу дивертор. След поставяне на устройството програмата дава прецизен анализ на резултата и количествени стойности за оценка на този резултат.

С инсталираните функции като 3D ротационна ангиография, ConeBeam CT (конична компютърна томография), VasoCT медицинските специалисти правят изключително детайлен обемен (3D) модел на съдовото дърво, което им позволява да оценят съдовата структура и лесно да навигират устройствата при сложни манипулации; да оценят типа на инсултите и да ги третират; да виждат поставените в мозъка устройства с изключителен детайл. Функции, които подобряват диагностиката, планирането на терапията и контрола ѝ и които в ръцете на опитните специалисти на здравното заведение повишават много благоприятния изход от процедурите.

Благодарение на новата техника и отлично подготвения екип, начело с доц. Станимир Сираков, пациентите, планирани за лечение в чужбина, вече ще могат да се лекуват в България. Без това да им струва нищо. Процедурите се покриват от НЗОК. „За най-сложните случаи ще каним чужди експерти, които да оперират съвместно с нас. Досега имахме затруднения в тази посока, тъй като не винаги можехме да отговорим на необходимото технологично ниво. Вече това ограничение отпадна. Установили сме контакти с най-добрите специалисти в света“, обяснява доц. Сираков.

През миналата година двама световноизвестни неврорентгенолози оперираха заедно с доц. Сираков по покана на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Проф. Шарбел Монайе от Франция и проф. Ханс Хенкес от Германия, заедно с българските си колеги, помогнаха на пет български пациенти, които иначе трябваше да се лекуват в чужбина. Инициативата спести на НЗОК няколко десетки хиляди лева, а на болните осигури възможност да получат най-добрата възможна медицинска грижа без да напускат България.

© 2020 Всички права запазени. Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации без предварителното съгласие на Информационна агенция “Фокус”!

Източник: http://www.focus-news.net//

naturalbg

View all posts

Add comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

naturalbg

Най- нови